1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Vedet yhä nousussa Pohjois-Pohjanmaalla – jääpatojen räjäyttäminen ei vielä näköpiirissä

Etelä-Pohjanmaalla tulvatilanne sen sijaan näyttää helpottavan.

Kyrönjoen tulvaa Tuovilassa Kyrönjoen ja Laihianjoen tulva-alueella 21.4.2018 Kuva: Anna Wikman/Yle

Etelä-Pohjanmaalla tulvatilanne on ennusteiden mukaan paikoin helpottumassa, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Vehviläinen arvioi, että ainakin Kyrönjoella vedenkorkeus on jo saavuttanut huippunsa.

– Kyrönjoella tulvavettä on ohjattu pelloille ja veden lasku on kohta alkamassa, koska nyt ei sada ja ilma kylmenee, sanoo Vehviläinen.

Lapuanjoella vesi ei näyttäisi tällä hetkellä nousevan niin korkealle, että sitä tarvitsisi ohjata pelloille. Mutta niin kauan kuin Kuortaneenjärven vesi nousee, tulvariski pysyy Lapuanjoella. Tulvaraja on ylittymässä Kuortaneenjärvellä. Ely-keskus kehottaa kaikkia matalalla olevien rantakiinteistöjen omistajia varautumaan siirtämään irtaimistoa ylemmäs.

Valtatie 3 on edelleen suljettu Kurikan Jalasjärven kohdalla Etelä-Pohjanmaalla. Kolmostien lisäksi viisi pienempää tietä Etelä-Pohjanmaalla on suljettuna tulvavesien vuoksi. Ne sijaitsevat lähinnä Seinäjoen seudulla.

Tulvavedet nousseet nopeasti pohjoisempana

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa varoitetaan paikoin nopeasti nousevista tulvavesistä. Ely-keskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vedet voivat aiheuttaa vaaraa tai haittaa ranta-alueilla.

Kalajoki, Pyhäjoki ja Siikajoki ovat jo tulvineet viikonloppuna nostaen paikoin vettä pelloille ja teille. Myös rakennuksia on joutunut tulvaveden saartamaksi. Joet tulevat tulvimaan tänä keväänä tavanomaista pidempään.

Jokilaakson pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petteri Jokelainen kertoi Ylelle puolenpäivän aikaan, että tulvavedet ovat kuitenkin jo kääntyneet paikoin laskuun.

Pelastuslaitos ei ole myöskään saanut yön aikana uusia tehtäviä tulviin liittyen. Tähän mennessä pelastuslaitos on suojannut alueella 11 rakennusta.

Pelastuslaitos on pyytänyt virka-apua puolustusvoimilta jääpatojen mahdollista räjäyttämistä varten. Räjäytyksiin ei kuitenkaan ole vielä minkäänlaista tarvetta, kertoo Jokelainen.

– Ihmishenkiä ja suuria massoja rakennuksia ei ole juuri nyt uhattuna. Luonnonkulkuihin puuttuminen räjäytyksillä ei ole muutenkaan ongelmatonta.

Ely-keskus on julkaissut nettisivuillaan oppaita talonomistajille siitä, miten suojautua tulvalta.

Lue tästä oppaasta (siirryt toiseen palveluun) miten suojata taloa. Lue tästä oppaasta (siirryt toiseen palveluun) miten toimia tulvan jälkeen.

Lue myös:

Pohjanmaalla on pyydetty jo armeijaa mukaan tulvan torjuntaan – jääpadot valmistaudutaan räjäyttämään

Tulvaluukut avattiin Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla – tulva katkaisi myös valtatien