Hyppää sisältöön

Nicaraguan protestit kiihtyvät – toimittaja ammuttiin kesken suoran verkkolähetyksen

Toimittaja teki rannikkokaupungin protesteista suoraa lähetystä Facebookiin. Nicaraguassa on protestoitu monta päivää eläkeuudistusta vastaan.

Ihmiset protestoivat eläkkeiden leikkauksia vastaan 21. huhtikuuta Managuassa. Kuva: Jorge Torres / EPA

Keskiamerikkalaisessa Nicaraguassa keskiviikkona alkaneet eläkeprotestit näyttävät yhä kärjistyvän. Uusin käänne nähtiin myöhään lauantai-iltana, kun mielenosoituksista raportoinut toimittaja ammuttiin kesken suoran verkkolähetyksen. Tapaus sattui maan itärannikolla Bluefieldsin kaupungissa.

Verkkopalvelu Facebookissa käynnissä olleessa lähetyksessä toimittaja Angel Gahona lähestyi Bluefieldsin kaupungintaloa, kun yhtäkkiä kuului laukauksen ääni ja Gahona romahti maahan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Gahona kuvasi parhaillaan mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoa. Gahonan kollegan Ileana Lacayon mukaan Gahona kuoli matkalla sairaalaan. Ampujasta tai hänen motiivistaan ei ole toistaiseksi tietoa.

Opiskelija maassa saatuaan osuman kumiluodista protesteissa Managuassa Nicaraguassa 21. huhtikuuta. Kuva: Inti Ocon / AFP

Mielenosoituksissa on kuollut useita ihmisiä. Tiedot määrästä vaihtelevat eri lähteissä: Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleita on 11. Uutistoimisto AP:n mukaan paikallinen ihmisoikeusjärjestö kertoo kuolleita olevan ainakin 26. Nicaraguan Punaisen ristin tiedossa kuolleita on kuusi, mutta järjestön edustaja kertoo uutistoimisto Reutersille, että Punaisella ristillä ei välttämättä ole tietoja kaikkialta maasta.

Kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut ja pidätetty. Toimittajat ovat kertoneet, että heidän työskentelyään on pyritty estämään, ja esimerkiksi torstaina neljän yksityisen tv-kanavan lähetykset katkaistiin.

Eläkkeitä leikataan ja eläkemaksuja korotetaan

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen hallituksensa ovat uudistamassa maan eläkejärjestelmää. Tarkoitus on paikata 76 miljoonan dollarin vaje sosiaaliturvajärjestelmässä.

Hallitus päätti keskiviikkona leikata eläkkeitä ja nostaa eläkemaksuja. Sadat eläkeläiset alkoivat osoittaa mieltään uudistusta vastaan saman tien eri puolilla Nicaraguaa. Pian mukaan liittyi tuhansia opiskelijoita ja yksityisen sektorin työntekijöitä.

Lauantaina Ortega lupasi neuvotella vielä yksityisen sektorin kanssa uudistuksista. Suurin työnantajajärjestö ilmoitti kuitenkin, ettei se neuvottele ennen kuin "poliisiväkivalta loppuu".

Ortega on sanonut uskovansa, että mielenosoituksia tukevat Yhdysvalloista rahoituksensa saavat hallituksen vastaiset järjestöt. Ortega on ollut vuodesta 2007 toista kertaa presidenttinä. Ensimmäisen kerran Ortega nousi valtaan 1979 vasemmistolaisten sandinistien sissijohtajana ja johti maata vuoteen 1990 asti.

Myös Suomen nicaragualaiset osoittivat mieltään

Sunnuntaina Nicaraguan suurlähetystön edustalle Helsingissä kokoontui pieni joukko Suomessa asuvia nicaragualaisia osoittamaan mieltään Nicaraguan nykyistä hallintoa vastaan. Mielenosoittajat sytyttivät suurlähetystön portille myös hautakynttilöitä viime päivinä Nicaraguan mielenosoituksissa henkensä menettäneiden muistolle.

Yksi Nicaraguan suurlähetystön ulkopuolelle kynttilän sytyttäneistä oli nicaragualainen toimittaja Shirlene Green. Hän kertoi Ylen ruotsinkielisille uutisille olevansa Nicaraguassa ammutun toimittajan Angel Gahonan entinen kollega.

– Tein vuosia töitä Angelin kanssa kotimaassani. Angelin viimeinen viesti meille toimittajille oli, että hän oli todella turhautunut ja väsynyt Nicaraguan tilanteeseen ja hän aikoi kertoa koko maailmalle, mitä Nicaraguassa tapahtuu. Ja niin hän teki, muistelee Green kollegaansa.

Uutista on päivitetty klo 16.15: Lisätty loppuun tiedot Suomen nicaragualaisten mielenilmauksesta.