Sipilä puolustaa nuorten työehtojen heikennyksiä: Määräaikaisuudet ovat etu

Sipilän mukaan hallituksen kritisoidun uudistuksen tavoitteena on työllistää nuoria tarjoamalla heille määräaikaisuudella pieni etu työmarkkinoilla.

pätkätyö
Juha Sipilä ennen Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnin lähetyksen alkua.
Juha Sipilä ennen Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnin lähetyksen alkua.Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolustaa hallituksen kehysriihessä tekemiä päätöksiä työntekijöiden aseman heikentämisestä.

Ylen pääministerin haastattelutunnilla Lahdessa Sipilä puolusti päätöksiä, joilla irtisanominen tehdään työnantajalle helpommaksi ja työttömiä nuoria voi palkata määräaikaisiksi ilman perusteita. Sipilä sanoo uskovansa, että työllistyminen helpottuu.

– Erityisesti nuorillla, kun työttömyysjakso on kestänyt kolme kuukautta, niin siinä on riski, että se muodostuu pitkäaikaiseksi. Sitä kautta alkaa tulla sitten kaikkia muunlaisia ongelmia.

– Ja tämähän tehdään kolme kuukautta työttöminä olleille nuorille, jotta olisi alempi kynnys palkata tällainen nuori ehkä ensimmäiseen työsuhteeseen, Sipilä perusteli.

Tavoitteena pysyvä työpaikka

SDP kertoi ennen viikonvaihdetta pitävänsä työehtojen heikennysesitystä kovana iskuna työntekijöiden ja työnhakijoiden asemaan ja oikeuksiin ja tekevänsä asiasta välikysymyksen.

Sipilän näkemys esityksestä on päinvastainen. Hänen mukaansa nuoren työehtoja ei heikennetä.

– Kolmen kuukaukauden määräaikaisuuden jälkeen tavoitteena on, että se muuttuu pysyväksi – ihan normaaliehdoilla.

Sipilä sanoi määräaikaisuuden olevan etu.

– Varsinkin valintatilanteessa nuori saisi pienen edun siitä, että hänet valittaisiin töihin.

Ei määräaikaisuuksien tulvaa

Sipilä sanoi, ettei hän näe sellaista varaa, että määräaaikaiset työsopimukset lisääntyisivät.

– Jos ajatellaan sitä työpaikkaa, johon nuori palkataan, niin mitäs järkeä siinä olisi, että työnantaja ottaisikin kolmen kuukauden määräaikaisuuden jälkeen sitten uuden kolme kuukautta työttömänä olleen – juuri kun työntekijä on töihinsä oppinut?

– Kaikkien etu on, että työhönsä oppinut saa jatkaa siinä tehtävässä ja silloin samoilla ehdoilla kuin kaikki muutkin, Sipilä toisti.

Ketjuttaminen olisi vältettävä

Naisten pätkätöiden ketjuttamisesta Sipilä kantoi huolta ja vakuutti ettei uusi esitys johda siihen. Ketjuttamisen lopettamiseksi hän toivoi löytyvän keinoja.

– Työelämä ei ole vielä tasa-arvoinen, Sipilä totesi.

Kyselyissä on todettu, kuinka syntyvyys pienenee entisestään, kun epävarmuus työmarkkinoilla lisääntyy. Pätkätyöt ovat olleet juuri nuorten naisten vitsaus.

– Isossa kuvassa juuri noin on ja niin siinä ei saa käydä. Tässä helpotetaan nyt työsuhteeseen astumista, ei ketjuttamista, Sipilä sanoi ja jatkoi, että kuten kaikkiin uudistuksiin, niin tähänkin "liittyy paljon pelottelua".

Työperäistä maahanmuuttoa pitäisi helpottaa

Sipilän mukaan työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta tulisi hiljalleen luopua väestön ikääntymisen ja työvoimapulan myötä.

– Lähden siitä, että tarveharkinnasta pitäisi asteittain luopua kokonaan. Juuri siitä syystä, että tarvitsemme Suomeen lisää työntekijöitä, jotta pystymme pitämään hyvinvointiyhteiskunnasta huolen.

Sipilä korosti, että jo nyt eri alojen erityisosaajia tulee EU:n ulkopuolelta nopeutetun järjestelyn turvin. Huolta hän kantaa erityisosaajien lisäksi myös pelloista ja kasvihuoneista.

– Kyllä mansikat jäisivät penkkiin ilman EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevaa työvoimaa.

Lue myös:

Hallitus kehysriihessä: työttömien nuorten määräaikaisia työsuhteita ei tarvitse perustella, irtisanomista helpotetaan

Analyysi: Hallitus muuttaa työelämää – pääset helpommin töihin, saat helpommin potkut

Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna

Hallituksen ajamat perusteettomat pätkätyöt nuorille voivat kaatua – "Kukaan ei kehtaisi esittää tällaista yli 50-vuotiaille"