1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD)

Andrea Nahles odotetusti Saksan demareiden johtoon – ensimmäisenä naisena

Demarien uudella puheenjohtajalla on kova työ nostaa puolue alhaisista kannatuslukemista. Yli 150 vuotta SPD:tä johti mies.

Andrea Nahles puhui SPD:n puoluekokouksessa sunnuntaina 22. huhtikuuta 2018. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen odotetusti Andrea Nahlesin. Hän toimii tällä hetkellä SPD:n liittopäiväryhmän puheenjohtajana.

Nahles sai kaksi kolmasosaa äänistä, kun SPD:n puoluekokous äänesti puheenjohtajasta sunnuntaina Wiesbadenissa Frankfurtin kupeessa.

47-vuotias Nahles on toiminut aiemmin muun muassa puoluesihteerinä sekä Saksan edellisen hallituksen työministerinä. Hän on ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja SPD:n 154-vuotisessa historiassa.

Vastaehdokkaana oli Tanskan rajalla sijaitsevan pikkukaupungin Flensburgin pormestari Simone Lange.

Hallitusvääntö hajotti rivejä ja syrjäytti Schulzin

Puolue haki uutta nousua ennen viime syksyn liittopäivävaaleja EU-politiikasta kotiutuneen Martin Schulzin johdolla. Vaaleissa SPD:n äänisaalis jäi kuitenkin historiallisen alhaiseksi ja puolue oli jäämässä oppositioon.

Konservatiivien, liberaalien ja vihreiden hallitusneuvottelujen kariuduttua SPD kuitenkin taipui repivän kampanjoinnin jälkeen uudestaan hallitusyhteistyöhön Angela Merkelin johtamien konservatiivien kanssa.

Hallitussopu saatiin vielä Schulzin johdolla aikaan, mutta ministeriveivaus johti lopulta helmikuussa hänen eroonsa puheenjohtajan paikalta. Schulzia seurasi väliaikaisena puheenjohtajana sittemmin valtiovarainministeriksi nimitetty Olaf Scholz.

Maaliskuun alussa SPD hyväksyi jäsenäänestyksessä lähdön yhteishallitukseen Merkelin kanssa. Hallitustaipaleen jatkoa vastusti erityisesti puolueen vahva nuorisojärjestö, joka on vaatinut kovaan ääneen puolueen uudistamista.

Uudella puheenjohtajalla Andrea Nahlesilla on siis työsarkaa SPD:n yhdistämisessä ja kannatuksen nostamisessa. Viime aikaisissa mielipidekyselyissä puolueen kannatus on madellut alle 20 prosentissa vain hieman edellä oikeistopopulistista AfD:tä. Suurimpana puolueena kyselyissä on edelleen liittokansleri Angela Merkelin johtama CDU.

Lue lisää:

Saksan uudet ministerit julki – perheministeriksi nousee Berliinin ongelmallisen trendialueen pormestari, terveysministeriksi Merkel-kriitikko 9.3.2018

Analyysi: Euroopassa huokaistiin helpotuksesta – Saksa saa uuden hallituksen ja EU:n uudistaminen voi alkaa 4.3.2018

Viiden kuukauden hallituspaine laukesi Saksassa: Demarit lähtivät taas Merkelin kelkkaan 4.3.2018

Analyysi: Saksan demarijohtaja Schulzin ura politiikan huipulla on ohi – Vain kahdessa päivässä hallitusneuvottelujen voittajasta tuli ministerisalkun menettänyt hylkiö 9.2.2018