Porin valtuustossa kuohuu: Porvaripuolella vaaditaan puheenjohtaja Krista Kiurun eroa

Ylen saamien tietojen mukaan kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja pienempien porvariryhmien piirissä harkitaan luottamusäänestystä Krista Kiurun (sd.) asemasta Porin valtuuston puheenjohtajana.

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Krista Kiurun (sd.) asemaa valtuuston puheenjohtajana uhataan Porissa.Kati Rantala / Yle

Porin kunnallispolitiikka on ajautunut viimeisimmän viikon aikana kriisiin. Keskipisteessä on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja entinen ministeri Krista Kiuru (sd.).

Ylen useista lähteistä varmistamien tietojen mukaan porvarillisella puolella katsotaan, että Kiurulla ei ole enää luottamusta jatkaa valtuuston puheenjohtajana.

Tuulivoimasta kuuntelujupakkaan

Luottamus on kadonnut talven aikana muun muassa tuulivoimaa ja koululaisten iltapäivätoiminnan järjestämistä koskevissa kiistoissa, mutta viimeinen niitti oli alkuviikosta julkisuuteen tullut kaupunginhallituksen kokousten kuuntelujupakka.

Kiurulla on valtuuston puheenjohtajana läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa, mutta hän osallistui talvella useisiin kokouksiin puhelimen välityksellä niin, että iso osa kaupunginhallituksesta ei tiennyt hänen kuuntelevan kokousta.

Krista Kiuru itse on todennut, ettei ole mielestään tehnyt mitään väärää. Hänen mukaansa kuuntelusta oli sovittu Porin virkamiesten kanssa.

Vaatimus: Kiuru vaihtoon

Kovimmat julkiset uhkavaatimukset on antanut keskustan valtuustoryhmä, joka on ilmoittanut, että sosiaalidemokraattien on tehtävä nopeasti johtopäätökset tilanteesta tai muuten joudutaan turvautumaan hallinnollisiin tai oikeudellisiin jatkotoimenpiteisiin.

Ylen tietojen mukaan vastaavaa harkintaa käydään nyt myös kokoomuksessa, perussuomalaisissa sekä pienemmissä valtuustoryhmissä vasemmiston ulkopuolella. Käytännössä vaatimuksena on, että Kiuru eroaa valtuuston puheenjohtajan paikalta.

Jos Kiuru ja SDP eivät tähän suostu, edessä voi olla luottamusäänestys valtuustossa. Tiettävästi SDP:n valtuustoryhmä tukee ainakin tällä hetkellä Kiurua eikä ole valmis muutoksiin.

Aloitteen luottamushenkilön erottamisesta voi tehdä kuntalain mukaan (siirryt toiseen palveluun) neljäsosa valtuutetuista, minkä jälkeen perustettaisiin tilapäinen valiokunta pohtimaan asiaa. Käytännössä Kiurun kanssa pitäisi erottaa myös muu valtuuston puheenjohtajisto, minkä jälkeen tilalle valittaisiin uudet henkilöt.

Kiurulla yhä vankkoja tukijoita

Eroäänestyksen lopputulos olisi erittäin epävarma. Enemmistöä erottamisen taakse ei löydy, jos Kiurun valtuuston johtoon vuosi sitten nostanut vasemmistopuolueiden ja vihreiden enemmistö pysyy edelleen hänen takanaan.

Porvarit tuskin lähtevät koettamaan Kiurun kaatamista, jos lähipäivinä ei synny riittävän laajaa Kiurun vastaista koalitiota. Kulisseissa on käyty tiiviisti neuvotteluja asiasta.

Yhtenä vaihtoehtona esiin on noussut myös jonkinlainen valtuuston ja muiden Porin poliittisten elinten kokousten boikotointi. Tämä tosin voisi vain vahvistaa punavihreän enemmistön asemaa Porissa.

Kokouksia nopeaan tahtiin

Porin valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat ylimääräiseen kokoukseen sunnuntai-iltana. Esillä on muiden asioiden ohella tällä viikolla kärjistynyt poliittinen epäluottamuksen ilmapiiri.

On epätodennäköistä, että kriisi ratkeaisi suuntaan tai toiseen vielä sunnuntaina.

Ratkaiseva päivä voi olla huominen maanantai. Jos SDP ei tuo omaa, tilannetta purkavaa esitystään kaupunginhallituksen kokoukseen, porvaripuolella on uhattu tehdä sen jälkeen omia päätöksiä painostustoimista.

Yle ei tavoittanut Krista Kiurua kommentoimaan asiaa.

Lisäys klo 21.21: Porin vihreiden valtuustoryhmä ilmoittaa tukevansa Kiurua.