Sami Borg ja Heikki A. Ollila: Harkimo osoittaa oikean ongelman, mutta tarjoaa höttöä

Vaalitutkija Sami Borg ja Niinistön presidentinvaaliliikettä johtanut Heikki A. Ollila ovat seuranneet kinnostuneina Harry Harkimon liikkeen syntyä. Molemmat pettyivät Harkimon lauantaiseen esittelyyn.

Hjallis Harkimo
Harry Harkimo TV1:n Ykkösaamun vieraana 21. huhtikuuta.
Harry Harkimo TV1:n Ykkösaamun vieraana 21. huhtikuuta.Elina Bäckman / Yle

Sami Borg työskentelee vaalitutkijana Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa. Hän on myös Ylen pitkäaikainen vaaliasiantuntija.

– Luulen, että Harkimon hanke tyssää melko lyhyeen, Borg arvioi sunnuntaina.

Heikki A. Ollila oli kokoomuksen kansanedustaja vuosina 1987-1995 ja 2003-2011. Ollila on myös ollut kokoomuksen varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri. Viimeisin poliittinen urakka oli presidentinvaaleja varten perustetun Niinistön valitsijayhdistyksen johtaminen.

–Oli yllätys, että kaikki oli näin ilmassa. Olisin odottanut valmiimpia suunnitelmia, varsinkin kun Harkimo oli teettänyt tutkimuksia ja käyttänyt mainostoimistoa, Ollila listaa puhelimessa.

Vaaleihin vai ei?

Molempia oudoksutti se, ettei Harkimolla ja liikeen toisella perustajalla Mikael Jungnerilla ollut näkemystä esimerkiksi siitä, aikovatko osallistua seuraaviin eduskuntavaaleihin, ja jos kyllä, niin omilla ehdokkaillako puolueena vai valitsijayhdistyksenä..

– Jäi hyvin epämääräinen kuva, vaikka mediahuomiota oli kyllä aivan poikkeuksellisen paljon, Borg luonnehtii.

Ollilan mukaan Niinistön presidentinvaaliliikettä on vaikea verrata Harkimon hankkeeseen, sillä presidentinvaali oli selkeä projekti, joka päättyi vaali-iltaan. Ollila kertoo, että puolueiden ulkopuoliseen valitsijayhdistykseen päädyttiin, koska Niinistön kannatus oli niin selvästi suurempaa kuin esimerkiksi kokoomuksen.

Luopuva kansanedustaja Heikki A. Ollila
Heikki A. OllilaYle

.

Ollilan mukaan kansaliikkeen etuna on se, että toimintaan on helpompi tulla mukaan, koska siinä ei leimaudu.

– Ei tule sitä, että "mitähän muut sanovat ", Ollila kuvaa.

Ollila korostaa kuitenkin, että kansanliikkeessäkin on ensin oltava ajatus ja vasta sitten ruvetaan toimimaan. Harkimon liikeen neljän kohdan ohjelman ylimalkaisuutta Ollila ihmetteee. Ne kun voisi allekirjoittaa aivan jokaikinen.

–Mainostoimistokamaa, Ollila tuhahtaa.

Borg puolestaan jäi kaipaamaan että edes jossain olisi puhuttu tai kirjoitettu vastuunkannosta, joka poliittiseen toimintaan aina kuuluu.

Ei luo pelkoa puolueisiin

Kumpikaan ei usko viime päivien perusteella, että Harkimon liike aiheuttaisi erityistä painetta missään puolueessa, kokoomuksessakaan. Tilanne tosin muuttuu, jos liike asettaa ehdokkaita esimerkiksi Helsingissä tai Uudellemaalla. Ollila laskee, että silloin tilanteesta hyötyisi SDP.

Borg tulkitsee Harkimon eron kokoomuksesta ja uuden liikeen perustamisen kumpuavan klassisesta ensimmäisen kauden kansanedustajan turhautumisesta. Borgin mukaan Harkimon aiemmat ansiot yksinpurjehtijana ja isojen hankkeiden liikemiehenä ovat kiistattomat. Eduskunnan peräpenkki on kuitenkin kova koulu kenelle tahansa ensimmäisen kauden edustajalle.

– Harkimolle tämä on saattanut olla vielä monin kerroin turhauttavampaa, sillä hän on aiemmin toteuttanut omaa visiotaan. Politiikan kova ydin on kuitenkin yhteensovittaa intressejä, Borg luonnehtii.

Sami Borg
Sami BorgYle

Borgin mukaan Harkimo kumppaneineen osoittaa puolueista ja eduskunnasta oikean ongelman eli nihkeän suhtautumisen suoraan demokratiaan kuten kansanäänestyksiin ja kansalaiskeskusteluun.

– Puolueiden ja eduskunnan pitäisi avata työtään nykyisestä, sillä paljon tapahtuu yhä suljettujen ovien takana. Erityisesti eduskunnan työtavat ovat aika vanhanaikaiset. Kansanäänestyksiä vieroksutaan, koska on tullut tavaksi ajatella, että puolueet hoitavat politiikan. Kansalaisten aktiivisuutta kaivataan hyvin vähän, Borg luonnehtii.

Hänestä onkin nyt mielenkiintoista seurata miten Harkimon liike onnistuu kansalaisten osallistamisessa. Ja mielenkiintoista on seurata myös Harkimoa eduskunnassa.

– Hänhän ei ole loikkari, koska ei ole siirtynyt toiseen puolueeseen, vaan pikemminkin vetäytyjä. Kukaan ei pääse eduskuntaan pelkillä omilla äänillään, eli siinä mielessä voi ajatella että hän pettää omat äänestäjänsä. Mutta nyt on kiintoisaa nähdä miten hän toimii, Borg pohtii.

Juttua korjattu 23.4. 2018 klo 9.30: vaalitutkija Sami Borgin taustaorganisaatio on Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu, ei johtamiskoulutuskeskus