Pohjanmaan tulvat hellittäneet osittain – armeijan apua ei toistaiseksi ole tarvittu

Valtatie 3 on edelleen suljettu liikenteeltä Kurikan kohdalla tulvaveden takia. Tie avattaneen maanantain aikana.

tulvat
Kyrönjoesta tulvivaa vettä pelloilla Ilmajoella Röyskölän pengerrysalueella sunnuntaina otetussa ilmakuvassa 22. huhtikuuta.
Kyrönjoesta tulvivaa vettä pelloilla Ilmajoella Röyskölän pengerrysalueella sunnuntaina otetussa ilmakuvassa 22. huhtikuuta.ELY-keskus Pohjanmaa

Pohjanmaan tulvatilanne on sunnuntai-iltaan mennessä helpottanut hieman Kala-, Siika- ja Pyhäjoissa, kertoo Jokilaakson pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petteri Jokelainen.

Jokelaisen mukaan Kalajoella tilanne alkaa näyttää jo hyvältä – tosin joen loppupäähän on alkanut pakkautua jäätulppa.

– Vielä ei kuitenkaan ihmishenkiä tai suuria talomääriä ole ollut uhattuna, Jokelainen kertoo.

Alueella ei ole tarvittu jääpatojen räjäytyksiä ja aiemmin voimassa ollut virka-apupyyntö puolustusvoimille on voitu toistaiseksi päättää.

Suurimmat riskit ovat siirtynet Pyhä-joen varrelle, missä pelastuslaitos on suojannut muutamia rakennuksia.

Kyröjoen pinta kääntynyt laskuun

Vedenkorkeudet Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla olivat sunnuntaina kääntymässä laskuun, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus-palvelusta. Sen sijaan Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla tulvahuiput ovat vasta edessä.

Kolmostie oli sunnuntai-iltana edelleen katkaistuna Kurikan Jalasjärven kohdalla tulvaveden vuoksi. Liikenne ohjataan kiertotielle. Liikenneviraston arvion mukaan tie pystytään mahdollisesti avaamaan maanantaina.

Kyrönjoen vettä on lauantaista lähtien juoksutettu tulvaluukkujen kautta pelloille Seinäjoella ja Ilmajoella. Samaan saatetaan ryhtyä alkuviikosta myös Lapuanjoella, kerrotaan Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Myös Etelä-Pohjanmaan suurimpiin järviin kuuluvan Kuortaneenjärven vedenpinta lähestyy tulvarajaa.

Lue lisää: Vedet yhä nousussa Pohjois-Pohjanmaalla – jääpatojen räjäyttäminen ei vielä näköpiirissä