1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Daniel Ortega

Nicaraguan Ortega yrittää hillitä protesteja: "Lakiuudistus peruutetaan, mitätöidään ja pannaan syrjään"

Ainakin 24 ihmistä on kuollut yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo. Kuva: Miguel Guterrez / EPA

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on ilmoittanut sunnuntaina maan hallituksen peruvan väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen lakiuudistuksen. Ortega yrittää hillitä protesteja, jotka ovat johtaneet ihmishenkien menetykseen.

Keskiviikkona alkaneiden protestien jälkeen Ortega on aiemmin puolustanut uudistuksiaan. Muun muassa paavi, Yhdysvaltain hallitus ja liike-elämän edustajat vaativat häntä kuitenkin perumaan ne ennen kuin hän ilmoitti päätöksestä televisiopuheessaan.

– Edellinen, huhtikuun 16. päivänä (viime maanantaina) tehty päätös, joka aiheutti koko tämän tilanteen, peruutetaan, mitätöidään ja pannaan syrjään, Ortega sanoi.

Suunniteltu lakiuudistus johti neljä päivää jatkuneisiin väkivaltaisuuksiin. Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 24 ihmistä on kuollut yhteenotoissa valtion turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä. Erään ihmisoikeusjärjestön mukaan uhreja olisi 25.

Lakiuudistus olisi kasvattanut työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja ja laskenut eläkkeitä. Uudistuksen tarkoituksena oli parantaa maan talouden kulurakennetta.

Ortega on määrännyt armeijan kaduille levottomuuksien vuoksi. Hallitusta on syytetty riippumattoman median toiminnan rajoittamisesta.

Lue lisää:

Nicaraguan protestit kiihtyvät – toimittaja ammuttiin kesken suoran verkkolähetyksen

Mielenosoittajat protestoivat eläkeuudistusta Nicaraguassa, ainakin kymmenen kuollut