1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan vainoamisrikoksista ilmoitettiin Oulussa

Vainoaminen alkaa yleensä parisuhteen päätyttyä.

Oulu
Mies lähestyy naista talvisella kadulla
Tuomas Hirvonen / Yle

Ylen selvityksen mukaan vainoamisrikosten määrä on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta. Vuonna 2017 niitä ilmoitettiin poliisille vajaat 800.

Pohjois-Pohjanmaalla poliisin tietoon tuli viime vuonna 30 vainoamistapausta, joista suurin osa eli 22 ilmoitettiin Oulussa.

Määrät ovat vaihdelleet vuosien aikana.

Väitöskirjatutkija, komisario Jarkko Hynninen sanoo, että huomattava osa vainoamisrikoksista jää tilastoimatta, koska moni ei uskalla ilmoittaa asiasta poliisille.

Euroopan unionin perusoikeusviraston toteuttamassa kyselyssä joka neljäs suomalainen nainen kertoi kokeneensa vainoa. Tämä oli kuudenneksi eniten EU:ssa. Ruotsissa jopa joka kolmas nainen kokee vainoa.

Vainoaminen on ollut rikosnimikkeenä vasta vuodesta 2014, ja tuomioita on annettu koko maassa 300. Suomessa vainoajat ovat tyypillisesti olleet parisuhteessa tai lyhyessä suhteessa uhrin kanssa ja suhde on päättynyt. Vaino voi kohdistua myös esimerkiksi julkisessa virassa olevaan tai julkisuudesta tuttuun henkilöön.

Lue koko juttu:

Selvitimme, millaista vainoaminen Suomessa on: roskienpenkomista ja eroottisten vaatteiden tilaamista uhrin nimissä – "Vainmielikuvitus on rajana"

Lue seuraavaksi