Tampere saa uuden jalkapallostadionin, jossa pelataan ympäri vuoden – KHO: valitus nurin

Tulevaa 6 500-paikkaista Tammelan stadionia koskeva valitus meni nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Rakentaminen voidaan aloittaa vasta kun Olympiastadionin remontti on valmis.

Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Tampereelle rakennettavan ison jalkapallostadionin eli Tammelan stadionin rakentaminen etenee. Tamperelaisten kerrostaloyhtiöiden valitus on kaatunut korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Suunnitelmien mukaan uudelle stadionille tulee 6 500 paikkaa, ja siellä pelataan jalkapalloa ympäri vuoden. Stadionin yhteyteen rakennetaan liike- ja toimistotilaa sekä noin 170 asuntoa. Kaupunki suunnittelee kattavansa kuluja muusta rakentamisesta saatavalla tuotolla.

Päätös tuli maanantaina.

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) sanoo, että stadionin hankesuunnitelma pyritään saamaan valmiiksi tänä vuonna. Yksi vaihtoehto on allianssimalli, josta tehdään nyt selvitystä. Rakentamaan ei päästä vielä tänä vuonna.

Kolme taloyhtiötä eli As Oy Kalevanlukko, Asunto Oy Kalevan Tornit ja As. Oy Teiskon Tornit valittivat Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksestä. Kaupunginvaltuusto päätti huhtikuussa vuonna 2016 hyväksyä asemakaavan, jossa stadionin alue muuttuu.

Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Muutoksenhakijat ovat hallinto-oikeudessa vaatineet, että hallinto-oikeudessa arvioidaan ja tutkitaan maanalaisen noin 360 ajoneuvolle suunnitellun pysäköintitilan rakenteiden aiheuttamat vesivirtaamien ja pohjaveden korkeuden muutokset naapuritonteille.

Korkein hallinto-oikeus pitää hallinto-oikeuden päätöksen voimassa. Sen mukaan hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.

Tampereella oleva Ratinan stadion on Olympiastadionin varakenttä sen peruskorjauksen ajan. Tammelan stadionia voidaan aiempien tietojen mukaan alkaa rakentaa vasta, kun Ratina vapautuu varakenttäkäytöstä.

Olympiastadionin remontti valmistuu vasta ensi vuoden lopussa.

Suuri pysäköintitila huolettaa

Taloyhtiöt ovat olleet huolissaan esimerkiksi siitä, miten maanalainen, 360 autolle suunniteltu pysäköintitila vaikuttaa naapuritonttien rakenteisiin. Taloyhtiöt ovat olleet huolissaan pohjaveden korkeudesta ja vesivirtaamista. Taloyhtiöiden mukaan asiaa ei ole tarpeeksi tutkittu.

Lisäksi taloyhtiöt ovat olleet huolissaan esimerkiksi siitä, että ilmanlaatu huononee ja melu lisääntyy asuinalueella.

Korkein hallinto-oikeus ilmoitti, että se ei tutki vesioloihin liittyvää valitusperustetta, koska se oli esitetty oikeuden mukaan vasta, kun valitusaika kaupunginvaltuuston päätöksestä oli päättynyt. Korkein hallinto-oikeus tutki asian muuten.

Taloyhtiöiden oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus hylättiin.

Lue lisää: