Tulva pakottaa kiertoteille – Jalasjärvi antoi koululaisille luvan myöhästyä koulusta

Toistaiseksi ikäihmisten palvelut on saatu toimimaan, vaikka tulva on katkonut teitä Jalasjärvellä. Koulukyydit kulkevat kiertoteillä ja vapaaehtoiset turvaavat koulumatkaa.

tulvat
Liikenne tulvan katkaisemalla valtatiellä on kulkee ylikulkusiltaa pitkin. Ylikulkusilta on myös koululaisten koulutie.
Liikenne tulvan katkaisemalla valtatiellä kulki ylikulkusiltaa pitkin. Ylikulkusilta on myös koululaisten koulutie.Anne Elhaimer/Yle

Valtatie 3 suljettiin lauantaina Jalasjärvellä liikenteeltä tulvaveden noustua tielle. Liikenne ohjataan kiertotietä pitkin. Myös useita pienempiä teitä on veden vallassa.

Poikkeukselliset liikennejärjestelyt aiheuttavat poikkeusjärjestelyjä moniin toimintoihin. Tulvan takia ikäihmisten kotihoito ja ateriapalvelut on jouduttu kuljettamaan kiertoteitä pitkin. Myös koulukyydeille on etsitty kiertotiet ja aikatauluja muutettu.

– Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, koska kiertoreittejä on ollut joka paikkaan, jos tie on ollut suljettu, sanoo Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa. Jalasjärvi on osa Kurikan kaupunkia.

Kaupunki ja pelastustoimi ovat yhteistyössä seuranneet tilannetta.

– Meillä on valmiussuunnitelma ja näihin on paljon panostettu. On pyritty varmistamaan, että kaikki toimii, Pusa sanoo.

Vapaaehtoiset olivat koululaisten apuna maanantaina Jalasjärvellä, missä valtatien liikenne ohjataan kiertotielle.
Vapaaehtoiset olivat koululaisten apuna maanantaina Jalasjärvellä. Tulvan katkaiseman valtatien kiertotie kulkee vilkkaalla koulutiellä.Anne Elhaimer/Yle

Koulutien turvana

Valtatie 3:n kupeessa sijaitsevassa koulukeskuksessa Jalasjärvellä opiskelee satoja oppilaita alakoululaisista lukiolaisiin. Tulvan katkaiseman valtatien kiertotie kulkee nyt koululaisten käyttämää reittiä pitkin. Tiellä on paljon myös raskasta liikennettä.

Pelastustoimi ja kaupunki kutsuivatkin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan vapaaehtoiset turvaamaan lasten koulutietä maanantaiksi.

– Haluttiin varmistaa, että lasten koulutie on turvallinen ja lapsilla on saattajia, Anna-Kaisa Pusa sanoo.

– Tämä on ensimmäinen kerta VaPePalle, kun on päästy tälläiseen tehtävään, sanoo VaPePan valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Lupa myöhästyä

Aki Valonen, Veli-Markku Järvilehto ja Juhani Ylipeltola tulivat maanantai-aamuna paikalle valtatien ylittävälle ylikulkusillalle jo seitsemän aikaan. Miesten tuntuma oli, että aamuyhdeksältä oli eniten koululaisia liikkeellä. Suurin osa pyörällä.

– Meillä oli hyvin paljon tehtäviä. Varoitimme lapsia ja varmistimme että tienylitys on turvallinen, Valonen sanoo.

– Liikenteen paljous yllätti, ja se, kuinka se osuu juuri samaan aikaan kuin koululaiset, sanoo Veli-Markku Järvilehto.

Oppilaiden huoltajille lähettämässään viestissä kaupunki toivoi, että lasten kanssa keskusteltaisiin tulvien vaaroista. Maanantaina osa koululaisista olikin valinnut vaihtoehtoisen reitin kouluun.

"On parempi myöhästyä koulusta kiertotien käyttämisen takia kuin mennä lähelle tulvavettä", Kurikan kaupunki tiedotti.

– Annettiin lapsille lupa myöhästyä koulusta, kunhan koulutie on turvallinen, Anna-Kaisa Pusa sanoo.

Liikenne palautumassa normaaliksi

Valtatie 3 avattiin liikenteelle maanantaina iltapäivällä kello 13 jälkeen. Samalla liikennemäärät koululaisten koulutiellä normalisoituvat ja vapaaehtoisten avustajien tarve loppuu.

Artikkeliin lisätty viimeinen kappale valtatie 3:n avaamisesta liikenteelle 23.4. klo 13.13.