Hyppää sisältöön

Tiesitkö, mistä kodin sähkölaitteista aiheutuu eniten paloja? Katso asiantuntijan vinkit vahinkojen välttämiseksi

Tukesin ylitarkastajan mukaan ihmiset voivat ajattelemattomuuttaan vaihtaa valaisimeen vääränlaisen lampun ja se voi tietää hankaluuksia.

Astianpesukone palaa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kodin sähkölaitteista liesi, valaisimet ja kiuas ovat tilastojen perusteella suurimmat rakennuspalon tai tulipalon vaaran aiheuttajat. Listan häntäpäässä ovat muun muassa televisiot, kahvinkeittimet, kylmälaitteet ja astianpesukoneet.

Tilastojen perusteella sähkölaitteista aiheutuneita rakennuspaloja on vuosittain noin 2500.

Tiedot ovat peräisin pelastustoimen Pronto-tietokannasta, johon kirjataan palojen syttymissyitä. Viimeksi viikonloppuna saatiin ikäviä uutisia Kälviältä, kun kokonainen rivitalo paloi rajussa tulipalossa. Syynä on todennäköisesti vanha pakastin.

1. Liesi – ruoka unohtuu liedelle humalassa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastajan Jukka Lepistön mukaan ylivoimaisesti suurin osa sähkölaitteista lähteneistä rakennuspaloista on lähtöisin liedestä. Esimerkiksi viime vuonna tapauksia oli noin 980. Useimmiten taustalla on valvomaton ruuanlaitto, sanoo Lepistö.

– Lieden läheisyydessä tapahtuu asioita, joita ei pitäisi tapahtua. On roskaa lieden vieressä, lemmikkieläin saattaa nousta liedelle nuuhkimaan ruokaa tai säätönappulat ovat sellaiset, että levy voi vahingossa kytkeytyä päälle, hän kertoo.

Vajavainen toimintakyky iän tai päihteiden takia voi esimerkiksi aiheuttaa sen, että ruuanlaitto voi unohtua.

– Varsinkin, jos lieden läheisyydessä on vaikkapa keittiöpaperia, pitsalaatikko tai muovinen kuivausteline, mikä lämmön vaikutuksesta sulaa ja kaatuu lieden päälle, niin ongelmat ovat valmiita, Lepistö jatkaa.

2. Valaisimet – virheitä lampun vaihdossa

Lepistön mukaan toinen merkittävä palonaiheuttaja on tilastojen perusteella kodin valaisimet. Hänen mukaansa tilastoinnissa ongelmallista on se, että niistä ei käy ilmi, ovatko kyseessä kiinteästi asennettavat vai irralliset valaisimet. Viime vuonna oli 154 tulipaloa, jonka syttymissyynä oli valaisin, selviää tilastosta.

Lepistön mukaan loisteputkivalaisimissa voi vikaantua niin sanottu kuristinosa. Hän antaa esimerkin: Jos valaisimessa, jossa on kaksi putkea, toinen menee pimeäksi, eikä sitä vaihdeta, se voi vaurioittaa kuristimen ja se taas voi aiheuttaa kuumenemisen ja palon.

Yksi murheenkryyni Lepistön mukaan on se, että ihmiset saattavat ajattelemattomuuttaan vaihtaa vääränlaisen lampun valaisimeen.

– On valaisimia, joissa on maksimiteho 25 wattia ja se tarkoittaa lampun tehoa. Valaisimessa voi olla kanta, johon voidaan ruuvata led-lamppu. Jos sellaisen lampun teho on lähellekään 25 wattia niin siinä on hirvittävä valovoima. Jos se menee rikki ja käyttäjä hätäpäissään kaivaa kaapista 60 wattisen hehkulampun niin se kuumenee huomattavasti. Reilusti isompi halogeeni- tai hehkulamppu voi aiheuttaa tulipalon. Tällaisia sekaannuksia on tapahtunut, Lepistö sanoo.

3. Kiuas – Ei vaatteiden kuivaamiselle

Lepistön mukaan vuosittain on 120–140 tapausta, jolloin palokunta lähtee apuun kiukaasta lähteneen palovaaran takia. Useimmiten ongelmiin on johtanut ihmisten huolimaton käyttäytyminen, kun kiukaalle tai sen läheisyyteen on joutunut jotakin, joka on aiheuttanut palon alun tai syttymisen, hän sanoo.

– Löylyhuonetta, kiukaan läheisyyttä ei ole tarkoitettu tavaroiden varastoimiseen tai vaatteiden kuivaamiseen. Ei missään tilanteessa.

Kiuas sytytti saunapalon. Kuva: Onnettomuustutkintakeskus

Tarkista ainakin nämä

Lepistö muistuttaa, että jos ostaa kodinkoneen tai muun kodin sähkölaitteen käytettynä, kannattaa tarkistaa, että se on puhdas ja johdot kunnossa. Käyttö- ja asennusohjeet on syytä lukea huolella ja noudattaa niitä.

– Laitetta tulisi käyttää huoneenlämpöisessä tilassa, jos ei muuta mainita. Eli ei esimerkiksi parvekkeella, jossa se joutuu pakkasen kanssa tekemisiin. Laitetta ei ole suunniteltu sellaiseen, että ulkona olisi kylmempää kuin laitteen sisällä. Se aiheuttaa kosteuden muodostumista laitteen herkkiin osiin, mahdollisia valokaaria ja lämpenemisiä, Lepistö selvittää.

Lepistön mukaan aina kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jos laite alkaa käydä ei-toivotusti tai tulee tunne, että se ei toimi ihan täysin. Esimerkiksi useita vuosia vanhat laitteet hän tarkistuttaisi sähköalan ammattilaisilla.

– Esimerkiksi kytkennöissä voi tapahtua eristeiden murenemista ajan saatossa. Jos mietitään vaikkapa kylmälaitteita niin energiatehokkuus on ihan eri luokkaa kuin parikymmentä vuotta vanhojen.

Hän ei lähde määrittelemään, mikä on sopiva käyttöikä erilaisille kodinkoneille. Se riippuu paljolti käyttötavasta ja -ympäristöstä.

– Jos on esimerkiksi perhe, joka asuu kerrostalossa ja heillä on kylpyhuoneessa pesutorni joka päivä käytössä. Heillä on painovoimaan perustuva ilmanvaihto, joka on mitoitettu täysin erilaisille olosuhteille niin pahimmillaan siellä voi olla trooppiset olosuhteet. Niitä laitteita ei ole sellaiseen suunniteltu. Käyttöikä voi tässä tapauksessa olla lyhyt.

Hän muistuttaa myös palovaroittimien tärkeydestä.

– Jos kodissa on toimivia palovaroittimia vaadittava määrä, niin palovaroitin reagoi herkemmin alkavaan sähköpaloon kuin ihmisen aistit.

Lue myös:

.
.