1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Vettä, räntää ja yöllistä pakkasta – Marttaliitto: näillä vinkeillä avaat puutarhakauden

Tetenarsissin voi jo huoletta istuttaa, kertoo Marttaliiton johtava asiantuntija Asta Kuosmanen.

Kuva: Mari Lahti / AOP

Tänään voidaan Suomessa nauttia vielä pääosin poutaisesta päivästä. Huomenna tiistaina tilanne kuitenkin muuttuu, kun hajanainen sadealue leviää lännestä.

Loppuviikon sataa vettä tai räntää joka päivä jossain päin maata. Määrät eivät ole suuria, sade on kuuromaista.

– Päivälämpötilat ovat tällä viikolla Lapissa 0–5 asteen välillä, muualla maassa 0–10 asteen välillä. Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräisiä varsinkin etelässä, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Yöpakkasiakin esiintyy vielä, mutta ne ovat vähenemään päin.

Orvokki ei säikähdä pikkupakkasta

Mikäli viherpeukaloa syyhyttää kovasti talven jäljiltä, niin kotipuutarhurin kevätkauden saa polkaistua käyntiin näillä Marttaliiton vinkeillä.

Liiton johtava asiantuntija Asta Kuosmanen lupaa, että tetenarsisseja voi jo ihan huoletta istuttaa. Kunhan vain muistaa kastella kasvit ennen viemistä ulos.

– Myös orvokit ovat sellaisia, jotka kestävät alle viiden asteen pakkasen. Hyvä kastelu on tärkeää niissäkin, silloin saadaan kunnon nestejännitys, ja ne kestävät pikkuisen paremmin pakkasta.

Kuosmasen mukaan muita pikkupakkasia kestäviä kasveja ovat ainakin ruukussa myytävät sipulikukat, kuten helmihyasintti. Sipulikukat on syytä totuttaa kylmään muutaman päivän ajan.

Kasveja voi suojata yöpakkasilta myös kasvuharsolla.

– Ja jos näyttää siltä, että sitä pakkasta tulee enemmän, niin sitten voi laittaa harsoa useamman kerroksen. Jos harsoa ei ole, niin sanomalehtikin auttaa jonkin verran.

Herkempiä kukkia ja kasveja Kuosmanen ei istuttaisi ennen kesäkuun ensimmäistä viikkoa.