1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalionnettomuudet

Mäntyharjun junanvaunusta luontoon valunut kemikaali pysäytti läheisen kaasutehtaan tuotannon – toimitukset sairaaloihin luvataan hoitaa

Kaasuyhtiö Woikoski arvioi, että tuotantokatkoksen hinta mitataan sadoissa tuhansissa, jopa miljoonassa eurossa.

Woikoski Oy valmistaa esimerkiksi teollisuus- sekä lääkekaasuja. Kuva: Yle

Mäntyharjulla junanvaunusta luontoon valunut kemikaali on pysäyttänyt osan kaasuyhtiö Woikosken toiminnasta. Teollisuus- ja lääkekaasuja valmistava yritys toimii Sarkaveden läheisessä koskessa, jonne on vesistöjä pitkin valunut MTBE-kemikaalia.

– Tilanne on varsin vakava. Me on jouduttu melkein kaikki prosessit pysäyttämään. Nyt on pidetty kriisikokous, ja analysoitu tilanne. Joitain prosesseja voidaan käynnistää uudelleen, kertoo Woikoski Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Clas Palmberg.

Osa yrityksen tuotteista on jossain vaiheessa valmistusta suoraan kosketuksessa kosken veden kanssa. Kohonneiden pitoisuuksien vuoksi yritys ei voi käyttää koskivettä tuotannossaan normaaliin tapaan. Palmberg kertoo, että tehtaan viereisen vesistön kemikaalipitoisuudet ovat sinällään pieniä, mutta Woikosken tuotantoon vaikuttavia. Esimerkiksi asetyleenitehdas on pysäytetty.

– Siinä käytetään suoraa koskivettä. Lopputuote joutuu kosketuksiin jokiveden kanssa. Lisäksi me katsastetaan kaasupulloja. Me vesikoeponnistetaan niitä, ja jokivesi joutuu kosketukseen pullon kanssa. Meillä on lääkkeellisiä-, elintarvike- ja teollisuuspulloja, kaikki katsastutoiminta on nyt seis.

Lääkekaasut toimitetaan ajallaan

Osan toiminnastaan yritys pystyy käynnistämään uudelleen vasta, kun saa ostettua säiliössä puhdasta vettä. Tuotantokatkos tulee yritykselle kalliiksi, ja yhtiö aikoo hakea korvauksia.

60 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä yhtiö varautuu ostamaan vetensä seuraavien kuukausien aikana.

– Ei ole kymppitonneista kiinni, vaan sadoista tuhansista ja jopa miljoonasta. Varsinainen vahinko syntyy silloin, jos meidän toimitusvarmuus kärsii. Se ei kuitenkaan saa tapahtua, vaan hankitaan sitä ulkopuolista vettä, Palmberg pohtii.

Woikoski tekee myös lääkekaasuja. Yhtiöllä on myyntiluvat esimerkiksi lääkkeelliselle hapelle ja ilokaasulle. Näiden tuotanto ei vaarannu, sillä Palmbergin mukaan lääkekaasut eivät ole missään vaiheessa kosketuksissa järviveden kanssa. Palmbergin mukaan yhtiö toimittaa noin puolet Suomeen sairaaloiden lääkekaasuista, ja näiden toimitukset eivät viivästy.

Palmberg kummastelee, miksi alueen pelastustoimi ei ole kääntynyt Woikosken puoleen, kun onnettomuus tapahtui. Omistajan mukaan yhtiö on ollut mukana aiemmin vastaavanlaisissa operaatioissa.

– Joskus on pystytty auttamaan, joskus ei. Meillä olisi saattanut olla osaamista, joka olisi voinut olla hyödyllistä pelastustoimessa Kinnillä. Meillä on muun muassa suuret määrät nestemäistä typpeä. Typellä voidaan estää palovaara ja esimerkiksi jäähdyttää. Jos tämä aine pystytään jäähdytäämään, niin vuoto loppuu. En tiedä pystytäänkö, mutta teoreettinen mahdollisuus on. Ainakin olisi kannattanut yrittää.