1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Kysyimme nuorilta, ettei sinun tarvitse kysyä Googlelta – katso, miten nuoret vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin

Miksi nuori juo viinaa? Mitä se siellä somessa roikkuu? Ja miksi se ei äänestä? Googlen hakupalvelu käy kuumana, kun vanhemmat yrittävät ymmärtää teiniään. Ylen uutisluokka tarjoaa paremman vaihtoehdon tiedonjanoisille.

Yle Uutisluokka
Uutisvideot: Miksi nuoret käyttävät päihteitä? – Me kysyimme nuorilta, ettei sinun tarvitse kysyä Googlelta
Uutisvideot: Miksi nuoret käyttävät päihteitä? – Me kysyimme nuorilta, ettei sinun tarvitse kysyä Googlelta

Vanhemmat huolehtivat nuorten tekemisistä ja hakevat usein vertaistukea netistä. Googlen kaikkitietävään hakupalveluun on helppo esittää kysymyksiä ja hakusivu täyttyy aiheeseen liittyvistä nettipalstoista.

Usein näissä keskusteluissa mielipiteitä ja kokemuksia jakavat kuitenkin toiset vanhemmat, eivät nuoret itse. Me otimme rohkeasti härkää sarvista ja teimme uutisluokkalaisista hakukoneen.

Katso videolta, miten nuoret vastaavat hakukoneelta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kumpi on parempi tietolähde nuoriin liittyvistä asioista: Google vai nuori itse?

– Ei meilläkään ihan pelkkää vettä päässä ole, naurahtaa Matias Myllylä.

– Jos on mitään tunteita pelissä, niin silloin nuori tietää asioista paremmin kuin Google, kommentoi puolestaan Valtteri Vine.

Vanhemmalla voi olla suuri kynnys kysyä suoraan nuorelta

Uutisluokkalaiset Emma-Stiina Salo, Maria Nissinen, Matias Myllylä, Valtteri Vine, Christian Lausund ja Eetu Harjula vastasivat Googlen hakupalveluun usein kirjoitettuihin nuoriin liittyviin kysymyksiin. Heidän vastauksensa ovat rehellisiä ja ajatuksia herättäviä.

Moni nuori toivoo, ettei jäisi ongelmiensa tai mieltä askarruttavien asioiden kanssa yksin. Vuorovaikutuksesta on hyötyä sekä nuorelle että vanhemmalle.

Vanhemmilla voi olla suuri kynnys kysyä suoraan nuorelta varsinkin vakavista asioista. Vaikea puheenaihe on esimerkiksi pelko oman nuoren jäämisestä ilman kavereita ja jopa syrjäytymisestä. Uutisluokkalaisten mukaan syrjäytymisen syy ei aina ole nuoressa itsessään.

Syrjäytyminen voi johtua siitä, ettei kukaan kannusta eikä ole kavereitakaan, joille jutella.

Uutisluokkalaisten hakukoneryhmä

Miksi nuoret sitten juovat viinaa? Kaveriporukan sosiaalinen paine vaikuttaa. Päihteitä käyttämällä haetaan ikätoverien hyväksyntää.

Joukon ulkopuolista saatetaan kiusata ja haukkua, ja hänelle voidaan nauraa.

Uutisluokkalaisten hakukoneryhmä

Entäs se äänestäminen? Tulevaisuuden Suomeahan poliitikot rakentavat. Päätökset vaikuttavat nimenomaan nuoriin, mutta heitä äänestäminen ei tunnu kiinnostavan.

Uutisluokkalaisten vastaus kysymykseen "miksi nuoret eivät äänestä" on varsin ytimekäs ja ehkä jossain määrin huolestuttava:

Nuorille on ihan sama kuka vaaleissa voittaa.

Uutisluokkalaisten hakukoneryhmä

Teksti: Atte Koskinen, Yle uutisluokka

Lue seuraavaksi