Kesäkumeja saa nyt myös kolmella saamen kielellä

Ensi kesänä voi napata esimerkiksi Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaaleilta mukaan kondomin, jonka pakkauksessa komeilevat kaikki Suomessa puhutut saamenkielet.

Kesäkumi
Kesäkumikampanja 2017
Kuva vuoden 2017 Kesäkumikampanjasta.Jari Kovalainen / Yle

Nuorten keskuudessa tunnettuja Kesäkumikampanjan kondomeja saa tulevana kesänä myös kolmella saamenkielellä. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Väestöliiton yhteistyönä kesäkumien tekstit käännetään kolmelle Suomessa puhutulle saamen kielelle, pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Myös kampanjaan kuuluvan Naimamaisteri -seksuaaliterveyskyselyn voi suorittaa saameksi.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston teemana ovatkin tänä vuonna seksuaaliterveysasiat. Saamelaiskäräjien nuorisosihteerin Kaisa Tapiola-Läsnmanin mukaan on tärkeää, että saamenkielet näkyvät myös Kesäkumikampanjassa.

– Seksuaaliasiat ovat aina olleet saamelaisyhteisössä jonkinlainen tabu. Tämä Kesäkumikampanjahan on kuitenkin sellainen iloinen kampanja ja hyvä asia. Ja totta kai saamenkielen pitäisi päästä kaikille areenoille, sanoo Saamelaiskäräjien nuorisosihteeri Kaisa Tapiola-Länsman.

Nuoraidčálli Kaisa Tapiola-Länsman.
Saamelaiskäräjien nuorisosihteeri Kaisa Tapiola-Läsnman.Vesa Toppari / Yle

Saamenkielisiin kuoriin pakattuja kondomeja saa Ijahis Idja -festivaaleilta

Kesäkumikampanja kertoo nuorille kondomin käytön tärkeydestä ja se järjestetään tänä kesänä jo 23. kerran. Kampanja muistuttaa, että kaikilla tulisi olla samat seksuaalioikeudet ja lähtökohdat käyttää ehkäisyä sekä saada tietoa turvallisesta ehkäisystä.

Saamenkielisiin kuoriin pakattuja Kesäkumeja on saatavilla nuorisoneuvoston järjestämissä tapahtumissa sekä alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idjassa. Jaettavana on yhteensä 3 000 saamenkielistä kondomia.

– Kesäkumikampanjan ajatuksenahan on, että kondomeja jaetaan isoissa musiikkitapahtumissa. Siksi Ijahis Idja -festivaali onkin oikein sopiva paikka jakaa kondomeja, sanoo Kaisa Tapiola-Länsman.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ei tarvitse maksaa kondomeista. Vain käännöskulut ja kondomirasioiden painattaminen jää nuorisoneuvoston maksettavaksi.

– Aika näyttää tuleeko tästä meille ihan pysyvä käytäntö. Tulevana kesänä näemme onko tällaiselle tarvetta, sanoo Tapiola-Länsman.

”Toivon näkeväni somessa paljon saamenkielisten kesäkumien saajien hashtageja”

Kampanjassa ovat mukana YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa. Kampanjan aikana jaetaan 220 000 kesäkumia eri tapahtumissa.

Väestöliiton nuortentiimin seksuaalikasvattaja Sari Hälinen iloitsee, että Kesäkumikampanja on rantautunut nyt myös Saamenmaalle.

– Tämä on erittäin tärkeä asia ja olemme iloisia siitä, että meidän yhteistyö saamelaisyhteisöjen kanssa on tullut tähän pisteeseen asti, että koko Suomi on mukana jakamassa Kesäkumikampanjan ilosanomaa. Toivonkin näkeväni somessa paljon saamenkielisten kesäkumien saajien hashtageja, joissa lukee kesäkumi, niin me voimme sitten katsoa miten Saamenmaalla kesäkumitetaan, sanoo Väestöliiton nuortentiimin seksuaalikasvattaja Sari Hälinen.

Sari Hälinen, Väestöliitto.
Väestöliiton nuortentiimin seksuaalikasvattaja Sari Hälinen.Vesa Toppari / Yle