Professori: Pori saattoi rikkoa lakia Krista Kiurua koskevassa kuuntelujupakassa

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toteaa, että ex-ministeri Krista Kiurun (sd.) nimen lisääminen kokouksen listoille jälkikäteen saattoi olla lainvastaista.

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) läsnäolo Porin kaupunginhallituksen kokouksissa puhelimen välityksellä on herättänyt kohun Porissa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toteaa, että kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) nimen lisääminen Porin kaupunginhallituksen kokouslistalle jälkikäteen saattoi rikkoa lakia.

Ministerinäkin toimineella Kiurulla on Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa, mutta hän osallistui talvella useisiin kokouksiin puhelimen välityksellä niin, että iso osa kaupunginhallituksesta ei tiennyt hänen kuuntelevan kokousta.

Krista Kiurun nimi lisättiin kokouslistoille useita kuukausia jälkikäteen viime maanantaina, kun asiasta nousi poliittinen kohu. Lisäys tehtiin äänestyksen jälkeen: demarit, vasemmistoliittolaiset ja vihreät olivat nimen lisäämisen kannalla ja porvariryhmät tätä vastaan.

Virallisiin kokouspöytäkirjoihin on lisätty toteamus, että Kiurun nimen lisäämisessä on kyse "ilmeisen kirjoitusvirheen tai siihen verrattavan virheen" korjaamisesta. Kuitenkaan esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ei omien sanojensa mukaan tiennyt Kiurun olevan puhelimen päässä.

Kuntalaki ei tunne puhelinläsnäoloa

Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki toteaa, että kuntalain mukaan kokouksessa ei ole voinut olla läsnä pelkästään puhelinyhteydellä. Professori Olli Mäenpää on samaa mieltä.

Ketelimäen ja Mäenpään tulkinnan mukaan kuntalaki antaa mahdollisuuden sähköiseen osallistumiseen, mutta tällöin asiasta olisi pitänyt olla tieto muilla kokouksen osallistujilla ja lisäksi Kiurun olisi pitänyt olla läsnä myös videoyhteydellä.

Mäenpää toteaa, että Kiurun nimen merkitseminen kokouksen osallistujaluetteloon jälkikäteen saattoi olla lainvastaista, koska Kiuru ei ollut läsnä kokouksessa kuntalain edellyttämällä tavalla.

Mäenpää arvioi, että Kiurun puhelinkuuntelu ei kuitenkaan tee kokouksen päätöksiä mitättömiksi.

Porissa iso kohu

Porin porvaripuolueet ovat vaatineet Kiurun eroa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalta. Kiurulla on kuitenkin vielä toistaiseksi ollut SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden muodostaman valtuuston enemmistön tuki takanaan.

Krista Kiuru itse on todennut, että hän toimi täysin Porin kaupungin virkamiesten ohjeiden mukaan. Porin kaupunki puolestaan on todennut, että asiassa on toimittu kaupungin lakimiesten ohjeiden mukaan.

Lisätty klo 19.32: Porin kaupunginhallitus katsoo tehneensä päätöksensä Kiurun nimen lisäyksestä lain mukaan.