Hyppää sisältöön

Inarin asuntopula on vihdoin helpottamassa

Kunnanjohtaja arvioi, että tänä vuonna kuntaan valmistuu tai laitetaan rakenteille noin sata asuntoa.

Kuva: Inarin Vuokra-asunnot Oy

Asuntopula on pikku hiljaa helpottamassa Inarin kunnassa. Kunnanjohtaja Toni K Laineen mukaan Inarissa valmistuu tai lähtee rakenteille tänä vuonna noin sata asuntoa, joista vuokra-asuntoja on noin 60.

Asuntojen tarve on kasvanut Inarissa lyhyessä ajassa, koska sekä matkailu että auto- ja rengastestaus palkkaavat koko ajan lisää työntekijöitä.

Inarin Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tauno Vesterinen kertoo, että yhtiöllä on tällä hetkellä 140 odottavaa asuntohakemusta.

– Hakemusten määrä on selkeästi kasvanut kahden viimeisen vuoden aikana. Hakemuksista 60-65 prosenttia kohdistuu Ivaloon ja loput on Inarin kirkonkylälle ja Saariselälle, Vesterinen sanoo.

Hänen mukaansa Inarilla on takanaan pitkä hiljainen kausi asuntojen uudisrakentamisessa.

– Tässä on 10-15 vuotta mennyt että yksityiset tahot eivät ole rakentaneet oikeastaan mitään uutta, ainakaan asuntokantaa. Nyt on selvästi kiinnostus herännyt, Vesterinen sanoo.

Asuntopulasta huolimatta vuokra-asuntoja on Inarissa suhteellisen paljon. Vesterisen mukaan kuntien asuntokannasta normaalisti noin viisi prosenttia on kunnan vuokra-asuntoja, ja Inarissa niitä on noin 10 prosenttia asuntokannasta.

Korkea vuokrataso

Laineen mukaan vuokra-asuntoja on tulossa yhteensä noin 60. Niistä 20 on vappuna valmistuvassa pienkerrostalossa Ruskatiellä. Samalle tontille kaavaillaan jo toista kunnan kerrostaloa.

Lisäksi rakennusliike Pesonen on rakentamassa vuokratalon ja Kukkola-yhtiöt sekä Bilto Oy omistusasuntoja Ivaloon.

Myös Inarin kirkonkylälle on Saariselälle on ollut kiinnostusta asuntorakentamisesta, mutta hankkeet ovat yhä epävarmoja. Saariselällä kaivataan sesonkiluontoisia asuntoja, Inarin kirkonkylässä sekä sesonkiasuntoja, että vakinaisia asuntoja, Laine kertoo.

Laineen mukaan pääkaupunkiseudulta saakka on kiinnostuttu sijoitusasuntojen ostamisesta Inarista. Varma vuokratulo houkuttaa.

– Inarin ja Ivalon vuokrataso on aika korkea, Rovaniemen tasoa, Laine sanoo.

Se voi tarkoittaa, että uusia asuntoja on menossa matkailijoille tähtäävään lyhytaikaiseen vuokraukseen, kuten airbnb:n sivuille. Laine toivoo, ettei näin kävisi, vaan asuntoihin voisivat muuttaa myös paikalliset ja Inariin muuttavat. Lisäksi kunta selvittelee ikäihmisten palveluasuntojen tarvetta Inarin kylällä ja Ivalossa.