Yhdysvalloissa lynkattiin yli 4 400 rotuerottelun vuosina – nyt heidän nimensä on ikuistettu satoihin riippuviin metallipaasiin Alabamassa

Muistomerkin pystyttänyt järjestö pyrkii levittämään lynkkausten uhreja muistavia metallipaasia kaikkiin piirikuntiin, joissa lynkkauksia on tiettävästi tehty.

rasismi
Uutisvideot: Muistomerkki 4 400 lynkkausten uhrille avattiin Alabamassa
Uutisvideot: Muistomerkki 4 400 lynkkausten uhrille avattiin Alabamassa

Mississippissä Clarken piirikunnassa eläneet Ernest Green ja Charlie Lang joutuivat pahaan pulaan lokakuussa 1941. Paikalliset lainvalvojat ottivat heidät kiinni valkoisen tytön raiskauksesta epäiltyinä.

Green ja Lang vietiin tyrmään, vaikka todistusaineisto oli vähintäänkin kyseenalaista. Yöllä paikalle tuli valkoisista koostunut väkijoukko, joka haki pojat tyrmästä ja hirtti heidät läheisen sillan kaiteesta.

Mustaihoiset pojat olivat lynkkaushetkellä 14- ja 15-vuotiaita. Sheriffi ei estänyt lynkkausta ja tutki sitä vain hyvin vastahakoisesti. Vanhasta tapauksesta kertoo muun muassa sanomalehti Los Angeles Times. (siirryt toiseen palveluun)

Muistomerkki koostuu 800 metallipaadesta

Green ja Langin ja kahdeksan muun Clarken piirikunnassa lynkatun nimet on ikuistettu teräksiseen muistopaateen, joka roikkuu osana Alabaman pääkaupunkiin Montgomeryyn tänään torstaina avattua laajaa muistomerkkikokonaisuutta.

Muistomerkin tarkoituksena on muistaa niitä yli 4 400 mustaa amerikkalaista, jotka joutuivat valkoisten väkijoukkojen surmaamiksi rotuerottelun vuosina 1877–1950. Muistomerkki on ensimmäinen laajempi monumentti, joka on omistettu lynkkauksen uhreille.

Muistomerkki on rakennettu niin ikään torstaina avattavan museon yhteyteen. Se koostuu suorakulmaisesta katoksesta, johon on ripustettu 800 teräspaatta.

Kukin paasi edustaa piirikuntaa, joissa tiedetään tehdyn lynkkauksia. Niiden pintaan on kaiverrettu piirikunnassa lynkattujen ihmisten nimet.

Riippuvat paadet tuovat mieleen lynkkausten hirtetyt uhrit.

Muistomerkin ja museon takana on Equal Justice Initiative -järjestö, (siirryt toiseen palveluun) joka on koonnut tietoa lynkkauksen uhreista vuodesta 2010 alkaen. Järjestön mukaan uhreja oli todennäköisesti paljon enemmän kuin sen tiedossa olevat noin 4 400.

Lynkkaukset ylläpitivät pelkoa

Järjestö määrittelee itse "terrorilynkkauksiksi" murhat, joiden tarkoituksena oli pelotella afroamerikkalaista väestöä ja pitää valkoiset vallassa. Valtaosa lynkkauksista tehtiin etelävaltioissa, joissa orjuus oli kielletty vuonna 1865.

Lynkkauksiin saattoi osallistua suuria väkijoukkoja, ja tilanteita ikuistettiin valokuviin. Lynkkaukset toteutettiin usein hirttämällä, mutta uhreja myös ammuttiin, hukutettiin, poltettiin elävältä ja hakattiin hengiltä.

Vaikka lynkkaukset olivat laittomia, niiden tekijöitä tuomittiin äärimmäisen harvoin. Viranomaiset jättivät tapaukset usein tutkimatta ja saattoivat itsekin osallistua niihin.

Lynkkaukset vaikuttivat myös Yhdysvaltain asutushistoriaan. Kuusi miljoonaa afroamerikkalaista muutti muualle Yhdysvaltoihin etelävaltioista sisällissodan päättymisen ja rotuerottelulakien kumoamisen välisenä aikana.

Muistopaasien kaksoiskappaleita lynkkauspaikoille

Muistomerkki ja sen yhteydessä toimiva museo pyrkivät esittämään mustan väestönosan kohtelun Yhdysvalloissa jatkumona, joka alkaa orjuudesta ja näyttäytyy nykyään yhteiskunnan rakenteisiin pesiytyneenä syrjintänä.

Järjestö päätti omistaa muistomerkin rotuerottelun ajan eli vuosien 1877–1950 lynkkauksille, koska aikakauden historia tunnetaan Yhdysvalloissa huonosti. Esimerkiksi mustien kansalaisoikeusliikkeelle omistettuja muistomerkkejä on Montgomeryssä jo useita.

Muistomerkin pystyttäjät pyrkivät levittämään tietoisuutta lynkkauksista myös muualle Yhdysvaltoihin. Kaikista muistomerkin teräspaasista on tehty kaksoiskappaleet, jotka on aseteltu rivistöihin muistomerkkialueelle.

Näitä kaksoiskappaleita tarjotaan pystytettäviksi piirikuntiin, joissa lynkkauksia on tehty. Järjestö toivoo, että ennen pitkää kaikki 800 kaksoiskappaletta saadaan siirrettyä eri puolille Yhdysvaltoja.

Toiveen toteutuu, jos piirikunnat päättävät ottaa paadet vastaan.

Lähteitä:

The Atlantic: Hanged, Burned, Shot, Drowned, Beaten (siirryt toiseen palveluun)

Los Angeles Times: Add this to the courthouse lawn — a memorial to lynching (siirryt toiseen palveluun)

The New York Times: Memorial in Alabama Will Honor Victims of Lynching (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP