Särjen ja hauen mainetta roskakalana putsataan Meri-Lapissa: ammattikalastajat kiinnostuivat

Vähempiarvoisen kalan rantautuminen kuluttajien lautasille edellyttää niiden maineen kohotusta sekä markkinoinnin kehittämistä.

kalatalous
Opiskelija purkittaa kalaa.
Opiskelija Taija Puhakka laittaa kylmäsavuhaukea marinadiin.Antti Ullakko / Yle

Lappian kalatalousala haluaa yhdessä ammattikalastajien kanssa vähempiarvoisen kalan paremmin hyötykäyttöön. Kymmenkunta ammattikalastajaa on käynyt tutustumassa Ammattiopisto Lappian tiloihin ja puntaroimassa yhteistyömahdollisuuksia.

Kalastajat otetaan mukaan jalostukseen ja tuotteistamiseen. Lisäksi koulu tarjoaa pakastustiloja heidän käyttöönsä. Kalatalousalan opettaja Esa Rastaan mukaan kiinnostus kalastajien puolelta on ollut kova.

– Olemme suunnitelleet yhteistä pakastetilaa. Pieniä eriä on hankala hyödyntää, jos tulee vain muutama särki. Koitamme saada kasaan isomman erän vaikka särkeä tai haukea ja tehdä niistä tuotteita laajemmin. Kävimme myös läpi laitosten omavalvontaa ja tuotantoprosesseja.

Kalan marinointi.
Antti Ullakko / Yle

Vähempiarvoiseksi kalaa ei tee maku, vaan tottumukset

Arvostukseen vaikuttaa myös, kuinka työlästä ja aikaa vievää kalan käsittely on. Esimerkiksi särjessä on paljon ruotoja ja vähän lihaa.

– Useita kaloja saa pyytää ja perkata, että saa saman määrän lihaa kuin vaikka yhdestä lohesta. Hyödyntäminen kuitenkin kasvaa kokoajan, toteaa kalatalousalan opiskelija Juha Kemppe.

Särkituotteet käyvät kaupaksi myös muualle. Kuluttajien halu, tottumukset ja kysyntä muokkaavat kalan arvostusta.

– Etelä-Suomessa on isoihin kauppaketjuihin otettu myyntiin särkituotteita. Olen oikein tyytyväinen, että alkavat menemään kaupaksi, opettaja Esa Rastas lisää.

Vähempiarvoisen kalan rantautuminen kuluttajien lautasille edellyttää niiden maineen kohotusta sekä markkinoinnin kehittämistä.

Asiakkaille on myös tarjottava enemmän valmiita tuotteita. Tämä tulee olemaan kalastajien ja kalanjalostajien yhteinen haaste. Apuna on Lappian kokemus tuotekehittelystä, jota on pienimuotoisesti harjoitettu kalatalousalan perustamisesta asti.

–Olemme jo pitkään kokeilleet savukalaleikkeitä, joihon laitetaan särkikaloja ja haukea sekä vähän kotimaista kirjolohta. Nyt on kokeiltu pihvejä ja kalamakkaraa. Testaamme myös erilaisia kalaeineksiä, Esa Rastas kertoo.