Taloyhtiöt innostuneet muovipakkausten kierrättämisestä Joensuussa

Vaikka muovin keräys on taloyhtiöille vapaaehtoista, muovipakkaukset kerätään kantakaupungissa erikseen jo yli kolmessasadassa taloyhtiössä.

Joensuu
Jäteastian sisältö kipataan jäteautoon.
Jäteauto kippaa muovipakkaukset kyytiin.Matti Myller / Yle

Taloyhtiöt ovat innostuneet muovipakkausten kierrättämisestä Joensuussa. Vaikka muovin keräys on taloyhtiöille vapaaehtoista, muovipakkaukset kerätään kantakaupungissa erikseen jo yli kolmessasadassa taloyhtiössä.

Asiakaspalvelupäällikkö Silja Koivunen Joensuun Kierrätys-Kuljetus Oy:stä kertoo, että uusia kiinteistöjä tulee keräyksen piiriin jatkuvasti. Koivusen mukaan pakkausmuovin keräykseen taloyhtiöitä ajavat ympäristö- ja säästösyyt.

– Ihmiset ovat tietoisempia ympäristöasioista. Ei haluta, että jäte menee polttoon, vaan että siitä tehdään uusiomateriaalia. Muovipakkausten keräily on myös edullisempaa taloyhtiöille kuin sekajätteen, Koivunen toteaa.

Puhas tutkii muovin kierrätystä

Muovi on kuuma aihe muutenkin. Esimerkiksi Joensuun seudun jäteyhtiö Puhas on joulukuusta lähtien tutkinut kahdeksassa taloyhtiössä, miten kotitaloudet lajittelevat muovipakkauksiaan.

projektipäällikkö Matti Mikkelä, Puhas Oy
Matti Mikkelä kertoo, että tämän muovipakkausten keräysastian sisältö on lähes virheetön.Matti Myller / Yle

Projektipäällikkö Matti Mikkelä kertoo, että ihmiset vaikuttavat olevan hyvin perillä muovipakkausten kierrätyksestä. Toisaalta seurannassa olevien kiinteistöjen välillä on eroja kierrätystaidoissa ja siinä, kuinka halukkaita jätteiden lajitteluun ollaan.

– Vain pieni osa asukkaista vasta lajittelee, mutta ne, jotka lajittelevat, tekevät sen tosi hyvin, Mikkelä kertoo.

Kunnat voivat täydentää keräysverkostoa

Vastuu pakkausmuovin kierrättämisestä on yrityksillä. Teollisuuden ja kaupan omistaman Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:n kierrätyspisteitä on koko maassa noin 1800. Yli 500 pisteessä kerätään myös muovipakkauksia. Tällä hetkellä kuusi kuntaa Pohjois-Karjalassa on täysin ilman muovin keräyspistettä, sillä keräysvelvoite on rajattu yli 10 000 asukkaan taajamiin.

Kunnat voivat täydentää kaupan ja teollisuuden keräysverkostoa halutessaan. Pielisen-Karjalassa toimiva Jätekukko pohtiikin jo muovipakkausten keräyksen laajentamista myös pieniin taajamiin. Joensuun seudun kunnilla tällaisia suunnitelmia ei ainakaan toistaiseksi ole.