Porin kaupunki: Krista Kiurua koskevat päätökset tehtiin lain mukaan

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää katsoi aiemmin maanantaina, että Porin kaupunki on saattanut rikkoa lakia ex-ministeri Krista Kiurun (sd.) puhelinkuunteluasian käsittelyssä.

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Krista Kiuru (sd.)Kati Rantala / Yle

Porin kaupunginhallitus katsoo yksimielisesti, että se on tehnyt valtuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) läsnäoloa koskevan päätöksen lainmukaisesti.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina asiaa listan ulkopuolelta ylimääräisenä pykälänä. Aiemmin maanantaina Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää totesi, että kaupunginhallituksen viikko sitten tekemä päätös saattoi olla lainvastainen.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että kaupunginhallitus kuuli ennen päätöstään hallintoyksikköä ja Krista Kiurua. Tämän jälkeen kaupunginhallitus linjasi, että se on mielestään noudattanut hallintolakia ja muita ohjeita.

Läsnä vai ei?

Ministerinäkin toimineella Kiurulla on Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa, mutta hän osallistui talvella useisiin kokouksiin puhelimen välityksellä niin, että iso osa kaupunginhallituksesta ei tiennyt hänen kuuntelevan kokousta.

Krista Kiurun nimi lisättiin kokouslistoille useita kuukausia jälkikäteen viime maanantaina, kun asiasta nousi poliittinen kohu. Lisäys tehtiin äänestyksen jälkeen: demarit, vasemmistoliittolaiset ja vihreät olivat nimen lisäämisen kannalla ja porvariryhmät tätä vastaan.

Virallisiin kokouspöytäkirjoihin on liitetty jälkikätenen teksti, että Kiurun nimen lisäämisessä on kyse "ilmeisen kirjoitusvirheen tai siihen verrattavan virheen" korjaamisesta. Kuitenkaan esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ei omien sanojensa mukaan tiennyt Kiurun olevan puhelimen päässä.

Kuntalaki ei tunne puhelinläsnäoloa

Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki totesi Ylelle maanantaina, että kuntalain mukaan kokouksessa ei ole voinut olla läsnä pelkästään puhelinyhteydellä. Professori Olli Mäenpää on samaa mieltä.

Ketelimäen ja Mäenpään tulkinnan mukaan kuntalaki antaa mahdollisuuden sähköiseen osallistumiseen, mutta tällöin asiasta olisi pitänyt olla tieto muilla kokouksen osallistujilla ja lisäksi Kiurun olisi pitänyt olla läsnä myös videoyhteydellä.

Mäenpää toteaa, että Kiurun nimen merkitseminen kokouksen osallistujaluetteloon jälkikäteen saattoi olla lainvastaista, koska Kiuru ei ollut läsnä kokouksessa kuntalain edellyttämällä tavalla.

Mäenpää arvioi, että Kiurun puhelinkuuntelu ei kuitenkaan tee kokouksen päätöksiä mitättömiksi.

Kiuru toimi ohjeiden mukaan

Kiuru itse on kertonut toimineensa Porin virkamiehiltä saamiensa ohjeiden mukaan. Porin kaupunginhallitus toteaa saman ja ilmoittaa tiedotteessaan, että sillä ei ole aihetta jatkaa asian käsittelyä tämän enempää.

Kaupunginhallituksen päätöksen yksimielisyys on hieman yllättävää, sillä porvaripuolueiden riveistä on vaadittu voimakkaasti Krista Kiurua eroamaan valtuuston johdosta epäluottamuksen takia.