1. yle.fi
  2. Uutiset

Torontossa vakava joukkoyliajo – kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui

Poliisi on ottanut ajajan kiinni ja kertonut tietävänsä hänen henkilöllisyyden, mutta ei ole kertonut teolle motiivia.

Toronto
Hälytysajoneuvoja Torontossa joukkoyliajon jälkeen.
Warren Toda / EPA

Kanadassa kymmenen ihmistä on kuollut ja 15 on saanut vammoja pakettiauton ajettua jalankulkijoiden päälle Torontossa.

Pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa. Onnettomuus sattui Pohjois-Torontossa lähellä Yonge Street ja Finch Avenue -katujen risteystä. Poliisin mukaan valkoista pakettiautoa kuljettanut epäilty pakeni paikalta, mutta hänet on saatu kiinni.

Yliajoon käytetty pakettiauto kuului kuljetusyhtiö Ryder Systemille. Yhtiö on vahvistanut yhden autonsa olleen mukana onnettomuudessa ja kertoi tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Poliisi oli varsin vaitonainen kiinniotetusta epäillystä tekijästä ja kertoi uhriluvunkin vasta useamman tunnin jälkeen.

Poliisi vahvisti aamuyöllä Suomen aikaa tietävänsä epäillyn ajajan henkilöllisyyden (siirryt toiseen palveluun). Teon takana on 25-vuotias nuori mies. Hänen motiivi on kuitenkin edelleen auki.

Poliisijohtajan mukaan tutkinta on käynnissä ja siitä uskotaan tulevan monimutkainen.

Naispoliisi kävelee eristysalueen reunalla, takana näkyy poliisiautoja ja suljettu katu.
Warren Toda / EPA

Liikkumista alueella rajoitettiin

Poliisi sai hälytyksen puoli kahden aikaan paikallista aikaa eli myöhään illalla Suomen aikaa. Poliisi sulki tapahtumaan liittyvät kadut ja tutkimukset aloitettiin välittömästi.

Ihmisiä kehotettiin pysyttelemään poissa alueelta. Lisäksi myös läheistä joukkoliikennettä rajoitettiin.

Silminnäkijöiden mukaan kuljettaja näytti ajavan tahallaan ihmisten päälle ja haluavan vahingoittaa heitä, kertovat eri mediat.

Vastaavan tyylisiä hyökkäyksiä tehtiin viime vuonna Barcelonassa, New Yorkissa, Lontoossa ja Nizzassa. Ne kaikki olivat terroristi-iskuja.

Poliiseja eristysnauhojen takana, kadulla makaa peitetty ruumis.
Warren Toda / EPA

Kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta

Alkujaan poliisi vahvisti yhdeksän kuolleen ja 16 loukkaantuneen. Aamuyöllä kymmenes uhri kuoli, joten loukkaantuneita on elossa 15.

Läheiseen Sunnybrookin sairaalaan on viety kymmenen loukkaantunutta. Heistä viisi on kriittisessä tilassa, kaksi on saanut vakavia vammoja ja yhden vointi on kohtalainen. Kaksi potilasta todettiin kuolleeksi.

Pääministeri otti osaa Twitterissä

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmaisi osanottonsa Twitterissä, kiitti ensihoitoa antaneita sekä kertoi seuraavansa tilannetta tarkasti.

– Kaikki, joita tapahtunut on koskettanut, ovat ajatuksissamme, hän kirjoitti.

Pääministeri osallistui kohtuullisen lähellä tapahtumapaikkaa G7-maiden neuvotteluihin. Mukana kokouksessa oli Kanadan lisäksi edustajia Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Japanista ja Yhdysvalloista.

Kanadan turvallisuudesta vastaavan ministerin Ralph Goodalen mukaan kyseessä on erittäin vakava tapahtuma, hän kuvasi sitä "hirvittäväksi hyökkäykseksi". Hänen mukaan kanadalaiset ovat kauhistuneita tapahtuneesta. Myös hän ilmaisi osanottonsa uhreille ja heidän perheilleen.

Lue myös:

Torontossa auto ajanut jalankulkijoiden päälle – poliisin mukaan yhdeksän on kuollut

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi