Macron ja Trump keskustelevat Iranin ydinohjelmasta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tekee Yhdysvaltoihin täysimittaisen valtiovierailun Trumpin kaudella.

valtiovierailut
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä puolisot Melania Trump ja Brigitte Macron istuttavat puita Valkoisen talon pihalla.
Shawn Thew / EPA

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin valtiovierailu Yhdysvalloissa on alkanut juhlavasti. Hänet on otettu vastaan näyttävästi kuten presidentti Donald Trump omalla Ranskan-matkallaan.

Vierailevaa valtionpäämiestä on kunnioitettu liehuvin lipuin ja Yhdysvaltojen lippuvartio oli asemissaan, kun presidentti puolisonsa Brigitte Macronin kanssa matkasi Lafayette-aukiolta Valkoisen taloon.

Macronin saapui jo maanantaina paikallista aikaa Valkoiseen taloon. Pariskunnat istuttivat yhdessä puun Valkoisen talon puutarhaan.

Trump antoi presidentti Macronin puolisoineen lentää myös helikopterillaan, jota pidetään harvinaisena etuoikeutena vierailulla olevalle ulkomaiselle johtajalle.

Macron on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tekee Yhdysvaltoihin täysimittaisen valtiovierailun Trumpin kaudella. Macron puolisoineen on Yhdysvalloissa kolme päivää.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja puoliso Melanie Trump sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja puoliso Brigitte Macron kävelevät kohti Trumpin helikopteria.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puolisoineen lentää helikopterillaan, jota pidetään harvinaisena etuoikeutena vierailulla olevalle ulkomaiselle johtajalle.Erik S. Lesser / EPA

Neuvotteluja ja illallinen Valkoisessa talossa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron neuvottelee presidentti Donald Trumpin kanssa tiistaina Valkoisessa talossa. Keskustelujen odotetaan käsittelevän muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltain kauppakiistoja sekä Iranin ydinohjelmasopimusta.

Macronin toivotaan suostuttelevan Trumpia pysymään Iranin ydinsovun takana. Trump on luvannut ensi kuussa päättää, ovatko Ranska, Saksa ja Britannia saaneet parannettua sopimuksen toimeenpanoa niin paljon, ettei Yhdysvallat vedä siltä tukeaan kokonaan pois.

Iran on uhannut vastatoimilla, muun muassa jatkaa uraanin rikastamista välittömästi, jos Yhdysvallat romuttaa sopimuksen.

Presidentit pitävät neuvottelujen jälkeen yhteisen lehdistötilaisuuden illalla Suomen aikaa. Myöhemmin ohjelmassa on vielä juhlaillallinen Valkoisessa talossa. Illalliselle on kutsuttu 150 vierasta.

Aktiivinen presidentti otti osaa myös Kanadan tapahtumiin

Sosiaalisessa mediassa aktiivinen presidentti Emmanuel Macron kommentoi matkan aluksi, että Yhdysvalloilla ja Ranskalla on suuri vastuu ja piti vierailua tärkeänä. Hän totesi, että on monia haasteita voitettavana.

Macronin avustajat olivat kuvanneet Twitteriin useita tapahtumia presidentin ensimmäisestä matkapäivästä.

Macron twiittasi myös osanottonsa kanadalaisille Toronton ikävien tapahtumien vuoksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT