Toronton yliajo ja pidätys tapahtuivat tuhansien kauhistuneiden silmäparien edessä – "Hän meni tosi lujaa"

Toronton poliisi saa paljon kiitosta yliajajan pidätyksestä ilman laukaustakaan. Torontolaiset ovat vieneet kynttilöitä, kukkia ja viestejä rikospaikan luo.

Toronto
Yliajon uhreja surevia ihmisiä.
Toronton poliisi saa paljon kiitosta yliajajan pidätyksestä ilman laukaustakaan. Torontolaiset ovat vieneet kynttilöitä, kukkia ja viestejä rikospaikan luo.

Toronton yliajolla oli tuhansia todistajia. 25-vuotias mies kaahasi parin kilometrin pituisen matkan jalkakäytävillä lounasajan loppupuolella paikallista aikaa maanantai-iltapäivänä.

– Hän meni tosi lujaa, kuvasi tilannetta CTV-kanavalla silminnäkijä Alex Shaker.

Pakettiauto jätti jälkeensä 15 korttelin mittaisen rikospaikan yhdellä Toronton pääkaduista, Yonge Streetillä. Alex Shaker kuvasi, kuinka pakettiauto niitti eteenjääneitä kumoon yksi toisensa.

– Niin monet ihmiset vain makasivat kadulla, Shaker kertoi.

Samalla kadulla myös Jamie Eopni joutui kesken arkisten puuhiensa rikoksen silminnäkijäksi. Poliisi vahvisti paikallista aikaa illalla, että yliajossa kuoli ainakin 10 ihmistä.

– Auto törmäili mihin tahansa. Se pisti penkin sepäleiksi. Kuka tahansa kadulla ollut oli vaarassa joutua jalkakäytävällä sen eteen, Jamie Eopni sanoi.

Silminäkijäkertomukset yhteneväisiä

Yonge Street on 86 kilometriä pitkä valtaväylä Toronton keskustasta Ontarion maaseudulle. Yliajot tapahtuivat noin 20 kilometriä ydinkeskustan pohjoispuolella, missä on sekä asuin- että liikehuoneistoja. Auto ajoi katua pohjoisesta etelää kohti.

Nana Agyeman-Badu oli itse pysäyttänyt autonsa kadun varteen päästääkseen kyydissä olleen ihmisen pois, kun hän näki valkoisen pakettiauton lähestyvän.

– Yksi nainen yritti väistää pakettiautoa, mutta joutui puristuksiin auton ja bussipysäkin väliin. Nainen jäi maahan, kun särkyneen pysäkin lasinsiruja vain satoi hänen päälleen, Agyeman-Badu kuvasi.

Jotkut silminnäkijät yrittivät jopa pysäyttää pakettiautoa.

– Hyppäsin ulos autostani ja juoksin perään. Hän vain jatkoi matkaansa jalkakäytävällä osuen ihmisiin, kertoi CTV-kanavalle silminnäkijä (siirryt toiseen palveluun) Graham Vartiamaki.

Poliisi on ollut vaitonainen yliajajan motiiveista, mutta silminnäkijäkertomusten yhteneväisyyden vuoksi pitää tapausta todennäköisesti tahallisesti tehtynä.

Poliisi saa kiitosta pidätyksestä

Toronton poliisi sai hälytyksen tapahtumapaikalle Yonge Streetin ja Finch Avenuen kulmaan klo 13.30 paikallista aikaa. Poliisi piiritti risteykseen etupuskuristaan lommoutuneen auton.

Kanadalaisissa tiedotusvälineissä on esitetty silminnäkijävideoita (siirryt toiseen palveluun), joissa pakettiauton kuljettaja näyttää osoittavan poliisia jollain esineellä. Tämän jälkeen poliisi käskyttää tummiin pukeutunutta miestä käymään makuulle ja hänet laitetaan käsirautoihin.

Toronton poliisipäällikön Mark Saundersin mukaan mikään ei viittaa siihen, että yliajaja olisi kuitenkaan ollut aseistautunut.

– Epäilty pidätettiin 26 minuuttia sen jälkeen, kun hälytyspuhelu tuli, kertoi Saunders.

Poliisin toiminta ja pidätys ilman väkivaltaa ovat jo ehtineet kerätä paljon kiitosta (siirryt toiseen palveluun) Kanadassa.

– Pidätyksen tehnyt poliisi on melko järkyttynyt tapahtuneen mittavuudesta. Hän sanoi vain tehneensä työnsä, kertoi Toronton poliisiyhdistyksen puheenjohtaja Mike McCormack The Star-lehdelle.