1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikien puhelimen esimies: Jonkun pitää sanoa, että sä oot tärkeä ja sä oot ok

Yksinäisyydellä ja näkymättömyyden kokemuksilla on usein pitkät juuret, sanoo Poikien puhelimen esimies. Hän on järkyttynyt siitä, että niin monella nuorella on näkymättömyyden kokemuksia.

nuoret
Yksinäinen poika.

Lähes joka viides kyselyyn vastannut nuori kokee, että muut ihmiset kohtelevat heitä kuin he olisivat näkymättömiä. Kyselyn toteutti Yle Uutisluokka ja Turun yliopisto.

Tulos yllätti Turun yliopiston tutkijan Niina Junttilan.

– Kyllä se yllätti. Se on aika paljon. Näkymättömyys on valtavan paha kokemus, se tuntuu tosi ikävältä ja se laittaa kaikki meidän perustarpeet koetukselle, sanoo Junttila Ylen aamu-tv:ssä.

Junttilan mukaan näkymättömyys ei kosketa pelkästään nuoria, vaan sitä voi kokea missä iässä tahansa.

– Meillä on jostain syystä tosi paljon semmoisia lapsia ja nuoria koulussa ja myös aikuisia työpaikoilla, jotka jotenkin saa sen leiman, heidät suljetaan ulos yhteisöstä ja siitä tulee näkymättömyyden tunne. Vähän sellainen olo, kuin edessä olisi pleksilasi tai joku painaisi kasaan niin, että minua ei näy lainkaan.

Myös Poikien puhelimen esimies Miguel Reyes oli kyselyn tuloksista yllättynyt.

– Aika järkyttävä luku, nyt ensimmäisen kerran kuulen tästä.

Miguel Reyes ja Niina Junttila.
Yle

Näkymättömyydellä on usein pitkät juuret

Reyes sanoo, että näkymättömyyden kierteellä on usein pitkät juuret.

– Se lähtee usein alakoulusta, kun lapsi ei välttämättä löydä paikkaa koulusta, ei ole harrastuksia. Yläkoulussa tilanne pahenee ja sitten mitä enemmän ikää tulee, niin sen musertavammaksi tunne tulee, kuvaa Reyes näkymättömyyden kokemuksen ja yksinäisyyden kierrettä.

Tutkija Niina Junttilan mukaan joskus voi olla vaikeaa erottaa hiljainen nuori ja syrjäytymisvaarassa oleva, itsensä näkymättömäksi kokeva nuori toisistaan.

– Yksinäisyys saattaa tehdä sitä, että kun tilanne jatkuu, niin helposti vetäytyy yksinäisyyteen ja sitten alkaa sanomaan kaikille, että "mä viihdyn yksin".

Junttilan mukaan syrjäytyneiden nuorten tarinat ovat surullista kuultavaa.

– Ne on sellaisia, että jos maailma vihaa minua. niin minä vihaan takaisin.. Meidän ei pitäisi aikuisina lakaista maton alle, vaan pitäisi rohkeasti uskaltaa puhua niistä huolimatta siitä, miten pahoja ne ovat.

Huomaa näkymätön

Reyes ja Junttila ovat yksimielisiä siitä, että näkyväksi tekeminen on kaikkien vastuulla.

– Vaikka jos miettii alakouluikäistä, se on meidän kaikkien tehtävä. Jonkun pitää sanoa, että "sä oot tärkeä ja sä oot ok". Näin yksinkertaista se on, mutta haastavaa, sanoo Reyes.

Aito kohtaaminen tekee ihmisen näkyväksi, sanoo Junttila.

– Yksinkertaisesti se, että muut huomaisi näkymättömän. Voi esimerkiksi kysyä, että mitä kuuluu, miten menee, istutko ruokalassa meidän viereen, mennäänkö välitunnilla jonnekin tai lähdetkö mukaan. Kohtaamattomuus on se, mikä tekee ihmisestä näkymättömän. Kohtaaminen on se, joka purkaa sen tilanteen.

Lue seuraavaksi