Tuoksujen käyttöä halutaan hillitä Hollolassa

Hollolan kunta patistaa työntekijöitään välttämään voimakkaiden tuoksujen käyttöä työpaikoilla. Kunta myös toivoo, että sen järjestämiin tilaisuuksiin tullaan ilman tuoksuja.

Hollola
Hajuvesiä hyllyllä
Voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa yliherkälle mm. pään särkyä ja huonoa oloa.Anne Rahjola / Yle

Hollolan kunta on antanut työntekijöilleen ohjeet tuoksuttomuuden periaatteista. Työntekijöiden toivotaan lopettavan voimakkaasti tuoksuvien haju- ja partavesien sekä hajustetun kosmetiikan ja hiuslakkojen käytön työpaikalla. Lisäksi ohjeistuksessa pyydetään suosimaan tuoksuttomia pesu- ja huuhteluaineita sekä huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniasta.

Kunta aikoo ottaa tuoksuyliherkät ja allergikot paremmin huomioon myös omissa tapahtumissaan. Kunnan järjestämien tapahtumien ja tilaisuuksien markkinoinnissa yleisöä pyydetään tulemaan tilaisuuksiin tuoksutta. Lisäksi kunnan asiakaspalvelupisteiden ilmoitustauluille laitetaan samanlaiset ilmoitukset, joissa asiakkaita kehotetaan tulemaan tuoksuitta.

Tuoksuttomuuden periaatteisiin kuuluu myös se, että kunnan kiinteistöjen wc-tiloissa käytetään hajusteettomia, Allergia- ja astmaliiton hyväksymiä käsienpesuaineita.

Toive tuoksuttomuudesta tuli kuntalaisilta

Hollolassa tartuttiin tuoksujen käyttöön kuntalaisaloitteen johdosta. Aloitteessa toivottiin, että kunta sitoutuisi Tulethan tuoksutta -periaatteeseen. Sen tavoitteena on vähentää terveysriskejä, joita voimakkaista tuoksuista koituu yliherkille ja allergisille ihmisille.

Voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä sekä muita oireita. Allergia- ja astmaliiton mukaan noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii tuoksuyliherkkyydestä eli se vaikuttaa noin puolen miljoonan suomalaisen elämään.

Vaikka kunta on sitoutunut tuoksuttomuuden periaatteisiin, ketään ei voida velvoittaa olemaan käyttämättä voimakkaita hajusteita. Hollolan kunnassa on kuitenkin todettu, että työntekijät voivat omalla toiminnallaan osoittaa huomaavaisuutta tuoksuyliherkkiä kohtaan.

Muissa Päijät-Hämeen kunnissa ei ole toistaiseksi annettu koko henkilöstöä koskevia ohjeita tuoksujen käytöstä.