1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Vuoden pakolaiset on valittu – ovat tukeneet toisia maahanmuuttajia uuteen alkuun

Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi vantaalaisen projektityöntekijä Sirwa Farikin ja Vuoden pakolaismieheksi Kaarinassa asuvan lähihoitajaopiskelija Ahmad Hosseinin. Yhteiskunnallista vaikuttamista peräänkuuluttava Hosseini osallistui Turun puukotusten uhrien auttamiseen elokuussa 2017.

Kuva: Ilmari Fabritius

Vuoden pakolaisiksi on valittu Sirwa Farik ja Ahmad Hosseini. Nimitykset julkistettiin tiistaina Helsingissä.

Suomen Pakolaisapu kertoo tiedotteessa, että molemmat tunnustuksen saaneet haluavat olla tuomassa esiin pakolaisuuden taustalla vaikuttavia syitä ja sitä, ettei kukaan jätä kotimaataan, ellei ole pakko.

Molemmat ovat oman kotoutumisensa ohella tukeneet muita maahan muuttaneita uuteen alkuun.

– Maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen on elintärkeää sekä yhteiskunnalle että maahan muuttaneille. Haluan olla oman tarinani kautta kannustamassa sellaisia maahanmuuttajia, jotka pitävät kotoutumista toivottoman vaikeana, sanoo Sirwa Farik.

Ahmad Hosseini kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja taustansa vuoksi. Hän uskoo, että paras tapa purkaa vihamielistä käytöstä on keskustelu.

Maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen on elintärkeää sekä yhteiskunnalle että maahan muuttaneille.

Sirwa Farik

–Jos ihmiset leimataan rasisteiksi, seuraa syyttelyn kierre. Ei sellaisesta ole mitään hyötyä, Hosseini sanoo.

Hän kannustaa maahanmuuttajia toimimaan paremman yhteiskunnan puolesta.

– Älkää olko täällä vain fyysisesti, vaan myös henkisesti. Yhtä paljon kuin meillä on Suomessa oikeuksia ja yhteiskunta tukee meitä, on meillä myös velvollisuuksia, toteaa Hosseini.

Hosseini oli sattumalta paikalla viime vuoden elokuussa, kun Turun keskustassa tapahtui joukkupuukotus. Suomen Pakolaisavun mukaan hän yritti juosta puukottajaa kiinni ja oli auttamassa uhreja. Hosseinia tapahtuman jälkeen haastatellut Turun Sanomien toimittaja Rebekka Härkönen joutui vihapuheen kohteeksi.

Pakolaisapu on jakanut Vuoden pakolaisnainen -palkinnon vuodesta 1998. Vuoden pakolaismies palkitaan nyt kolmatta kertaa.

Juttua muokattu klo 12.26: Lisätty tietoja Hosseinin toiminnasta Turussa viime vuoden elokuussa.