Mitä on teiniangsti amerikkalaisittain? – Odotettu SKAM Austin pyörähtää käyntiin Yhdysvalloissa

Norjalaisesta Skamista Yhdysvaltain markkinoille versioitu nuortensarja noudattaa alkuperäissarjan julkaisumallia. Se etenee päivittäin nettiin ilmaantuvissa lyhyissä jaksoissa ja elää sosiaalisessa mediassa.

Skam (tv-sarja)
Kuvakaappaus SKAM Austinin Facebook sivulta
Facebook

Vihdoin päästään näkemään, kuinka nuoriso häpeää amerikaksi. Vuonna 2015 alkanut norjalainen hittisarja Skam on sovitettu Yhdysvaltain markkinoille ja se alkaa näkyä Facebook Watchin (siirryt toiseen palveluun) kautta 24. huhtikuuta.

Työnimellä Shame kulkenut sarja vie tapahtumat oslolaisen lukion sijaan austinilaiseen high schooliin. Austin on Texasin osavaltion pääkaupunki, jossa on liki kaksi miljoonaa asukasta. Norjalaismauste pysyi lopulta nimessä mukana. Sarja nähdään nimellä SKAM Austin.

Yhdysvaltain SKAM noudattaa samaa julkaisutapaa, joka teki alkuperäisversiosta ainutlaatuisen. Jaksot ovat lyhyitä, niitä julkaistaan päivittäin. Lisäksi sarjan hahmot elävät elämäänsä omilla Instagram- ja Facebook-tileillään. Tähän mennessä SKAM Austin on avannut Instagram-tilin kuudelle kuvitteelliselle Bouldin High -koulun oppilaalle (siirryt toiseen palveluun) sekä Bouldin Kittens -tanssiryhmälle.

Julie Andem halusi pitää kiinni luomastaan konseptista

Sarjan tekijätiimissä on mukana alkuperäisen Skamin luoja, käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem. Hän ohjaa ja on ollut mukana muokkaamassa käsikirjoitusta. Andem on ilmoittanut Instagramissa, ettei halua antaa sarjan ohjaamista kenenkään muun käsiin.

Julie Andem
Käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem ei halunnut päästää irti Skamista. Hän ohjaa myös amerikkalaisversion, SKAM Austinin.NRK

Skamilaisten muovaamisen toiseen kulttuuriin ja toiselle kielialueelle sopivaksi Andem on kuitenkin uskonut asiaa tunteville.

SKAM Austinin amerikkalaistamisesta on päävastuussa viihteen moniottelija Simon Fuller. Fuller on nimi muun muassa laulukilpailu Idolsin takaa. Hän on myös manageroinut lukuisia artisteja, muodinluojia ja julkkiksia. Fullerin talliin ovat kuuluneet niin Spice Girls, Amy Winehouse, Emma Bunton kuin David ja Victoria Beckhamkin. SKAM Austinin tuottaa Fullerin yhtiö XIX Entertainment.

Yhdysvalloissa sarjalta odotetaan raikasta otetta teinielämään

Norjan Skamin suosioon johti paitsi sen näppärän lyhyet jaksot, somen haltuunotto ja huippuhyvät näyttelijät myös vakuuttava käsikirjoitus. Sarja kykeni käsittelemään ilman lässytystä ja valistamista yksinäisyyttä, bilettämistä, seksuaalisuutta, identiteetti- ja mielenterveysongelmia, homoseksuaalisuutta ja uskontoa.

Simon Fuller
Viihteen monitoimimies Simon Fuller on SKAM Austinin käsikirjoittaja.Rick Davis / AOP

Viihdeuutissivusto Den of Geek (siirryt toiseen palveluun) luettelee, miksi SKAM Austinia kannattaa odottaa. Tyypilliset amerikkalaiset teinisarjat ovat toimittaja Kaytl Burtin mielestä kaukana nuorten arjesta. Ne vaikuttavat siltä, että tekijät muistelevat omia teiniaikojaan tai yrittävät arvailla, millaista teini-ikä mahtaa tänä päivänä olla. Usein näyttelijätkin ovat yli kaksikymppisiä.

– Tämä on omiaan vieraannuttamaan katsojat aiheesta ja siitä todellisuudesta, jossa teinit elävät, Burt kirjoittaa.

Burtin mukaan Andem on tehnyt erityisen hyvän pohjatyön luomalleen sarjalle. Andem kertoo New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että merkittävin asia, joka teineistä selvisi oli, että he kokevat olevansa kovien paineiden alla.

– He tuntevat painetta olla täydellisiä, painetta suoriutua. Halusimme tehdä sarjan, jonka avulla paine hellittäisi, Andem kertoo.

Fanit tuomitsevat amerikkaskamin jo etukäteen

Katsojilla onkin kovat odotukset, sillä sarjan maine on kiirinyt Yhdysvaltoihin asti. Pystyvätkö pirtsakat amerikkalaiset tavoittamaan alkuperäisen autenttisen teiniangstin. Facebook-videolla esiintyvät cheer leader -tyyliset jumppatytöt ovat ehtineet herättää reaktioita. Norjalaiset Skam-fanit ovat Instagramissa jo etukäteen sitä mieltä, että sarja on pilattu.

Norjan NRK-yleisradioyhtiön tuottamasta Skamista on aiemmin tehty versiot Italiassa, Saksassa, Alankomaissa ja Ranskassa. Suomen Yleisradio on hankkinut Skam-sarjan katseluoikeudet vuoden 2018 loppupuolelle saakka. Sarjaa on käynnistetty Yle Areenassa reilusti yli kuusi miljoonaa kertaa. Skamia ovat katsoneet teinien lisäksi myös aikuiset.