1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisluokka

Taitoluistelija Emmi Peltonen uutisluokkalaisille: “Opiskelusta luopuminen oli iso uhraus”

Urheilu-ura on vaatinut Emmi Peltoselta ja Niko Karilta isoja uhrauksia. Nuoret urheilijat korostavat koulutuksen tärkeyttä.

Emmi Peltonen ja Niko Kari
Uutisluokkalaiset kysyivät nuorilta huippu-urheilijoilta, millaisia uhrauksia he ovat joutuneet tekemään uran eteen.

Taitoluistelija Emmi Peltonen ja formulakuljettaja Niko Kari aloittivat omissa lajeissaan ammattimaisen harjoittelun 12-vuotiaina. Uutisluokkalaiset Hertta Kivikko ja Eetu Harjula kysyivät Peltoselta ja Karilta, millaisia uhrauksia he ovat joutuneet tekemään urheilu-uran eteen.

– Nuorempana olisin halunnut mennä enemmän kavereiden kanssa. Mun kaverit ovat kuitenkin ymmärtäneet, että en voi hengailla myöhään ulkona, koska mulle urheilu tulee ensimmäisenä, Emmi Peltonen kertoo.

– Kyllä se treenaaminen vaatii uhrauksia monessa asiassa. Mutta se on laji, jota rakastan ja haluan tehdä kaikkeni sen eteen. Mulle sopii tehdä uhrauksia, jotta pärjään mahdollisimman hyvin, pohtii Niko Kari.

Peltosella monet vanhat kaverit ovat jääneet kilpauran vuoksi.

– Kaverit ovat vähentyneet reissailun takia. Koulu on jäänyt mulla vähän vähemmälle ja sieltä monet kaverit olivat peräisin. Ulkomailta on kuitenkin löytynyt uusia kavereita ja on hienoa kun saa tutustua uusiin ihmisiin.

Emmi Peltonen kertoo, että opiskelusta luopuminen oli hänelle kova uhraus.

– Mulle ja mun perheelle koulutus on iso asia. Mutta taitoluistelu on sellaista, että nuorena pitää treenata kovaa, koska kilpaileminen voi loppua jo 23-vuotiaana. Mä päätin keskittyä siihen täysipainoisesti ja olla stressaamatta muista asioista. Mutta onneksi koulutuksen pystyy hoitamaan myöhemminkin.

Niko Kari on löytänyt aikaa myös opiskelulle.

– Olen lukenut oppisopimuksella maanrakennuksen peruskoulutuksen. On hyvä olla joku toinenkin juttu alla, ettei ainakaan ole tyhjin käsin, jos urheilu-uralla ei tapahdukaan mitään suurta.

Mitä vinkkejä antaisitte nuorille, jotka tavoittelevat huippu-urheilun ykköspaikalle?

– Antakaa kaikkenne ja nauttikaa siitä, mitä teette. Tekemisen on tultava sydämestä. Takapakkeja tulee, kuten mulle viime vuonna. Niistä pitää vaan päästä yli ja mennä eteenpäin, kyllä se motivaatio sieltä löytyy, Niko Kari kannustaa.

– Vaikka olisi huono päivä, pitää etsiä pieniä positiivisia asioita. Niitä voi aina löytää ja ne parantavat sitä päivää, Emmi Peltonen muistuttaa.

Katso koko haastattelu artikkelissa olevasta videosta.