Hyppää sisältöön

Ely-keskus kehottaa haistelemaan Vuohijärven vettä Kouvolassa: "Jos vesi haisee kemikaalille, sitä ei voi käyttää"

Jatkossa vesistönäytteitä käydään hakemassa kaksi kertaa viikossa.

Vuohijärvi 23.4. 2018 Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden vaikutuksia Kouvolan Vuohijärveen tutkitaan tänään. Näytteet piti hakea järvestä jo maanantaina, mutta mittaajat eivät päässeet matkaan ilmatyynyaluksen teknisen vian vuoksi. Ely-keskus teettää tutkimuksen Ramboll Oy:llä. Ramboll Oy:n mukaan tulokset näytteistä tulevat joko keskiviikkona tai torstaina.

Ympäristösuojelun asiantuntija Esa Rouvinen Etelä-Savon ely-keskuksesta sanoo, että Vuohijärven tilannetta seurataan tiivisti.

– Jatkossa vesistönäytteitä käydään hakemassa kaksi kertaa viikossa, hän kertoo.

Rouvisen mukaan tuloksien saaminen laboratoriosta kestää aina yhden tai kaksi päivää.

– Eilen otettiin myös kaivonäytteitä. Niiden lisäottamista mietitään, kun saadaan tuloksia vesistönäytteistä, hän kertoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jos vesi tuoksuu, sitä ei kannata käyttää

Suomen ympäristökeskus arvioi maanantaina, ettei Vuohijärveen ole päässyt suuria pitoisuuksia bensiinin valmistuksessa käytettyä ainetta.

– Ihmisille tai eliöille myrkyllisiä pitoisuuksia ei voi esiintyä Vuohijärvellä. Se on varsin selkeästi näin, sanoo ryhmäpäällikkö Jani Salminen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kemikaalia valui maahan tuhansia litroja, kun sitä varastoinut junanvaunu suistui raiteelta Mäntyharjulla yli kaksi viikkoa sitten.

Mittaustulosten selvittyä ely-keskus linjaa, miten se toimii Vuohijärven osalta. Vuohijärven rannoilla on satoja vapaa-ajan asuntoja. Esa Rouvinen kehottaa myös paikallisia tarkkailemaan vedenlaatua.

– Jos vesi haisee kemikaalille, sitä ei voi käyttää talousvetenä, sitä ei juoda, eikä siitä voi käyttää ruoanvalmistukseen. Sitä ei myöskään pitäisi käyttää saunavetenä, löylyvetenä tai pesuvetenä, sanoo Esa Rouvinen Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Rouvinen ei tiedä, että onko kemikaalivuodosta johtuvaa asetonin hajua muistuttavaa tuoksua tavattu Vuohijärvellä asti.

Tiedotusta on kritisoitu

Vuohijärvellä toimiva matkailuyrittäjä Juhani Oinonen sanoi maanantaina Ylelle, että kemikaalionnettomuudesta on tiedotettu heikosti paikallisille ihmisille.

– On epätietoisuus tilanteesta ja siitä, missä tällä hetkellä ollaan. Kun joku tulisi kertomaan, että otetaanko vesinäytteitä, ja mitä tuloksia näytteet antavat ja että minkälainen vahinko on nyt käynyt, sanoi Oinonen.

Esa Rouvisen mukaan Etelä-Savon ely-keskus vastaa kemikaalionnettomuuden tiedottamisesta myös Kouvolan puolella.

– Tietynlaista aktiivisuutta toivoisi ihmisiltä Vuohijärvellä. Yrittäjiä ja mökkiläisiä onkin ollut jo monia yhteydessä. Heidän yhteystietonsa lisätään tiedotuslistalle, sanoo Rouvinen.

Etelä-Savon ely-keskus tiedottaa asiasta omilla sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).