Saimaalla valmistauduttiin kiinalaisturisteihin, mutta yllättäen tuleekin tuhansia eteläkorealaisia – hotellin henkilökunta joutui tapakoulutuskurssille

Lappeenrantalaisessa hotellissa on valmistauduttu eteläkorealaisten tuloon kääntämällä tärkeimmät esitteet koreaksi. Aasialaisten ryhmämatkailu on alkamassa eteläisellä Saimaalla lähes yllättäen, ja aivan eri suunnalta kuin matkailuyrittäjät osasivat turisteja odottaa.

matkailu
Korean Air Pulkovo Pietari Airbus A330
Korean Air aloitti huhtikuussa suorat lennot Soulin ja Pietarin välillä.Pulkovo Airport

Etelä-Koreassa toimiva matkanjärjestäjä tuo kesällä tuhansia turisteja ihastelemaan bussista Saimaan kanavaa ja yöpymään yhdeksi yöksi Lappeenrantaan. Matkat alkavat vappuna, ja ne jatkuvat koko kesän elokuuhun asti.

– Odotamme hyvää matkailukesää eteläkorealaisten ansiosta, myhäilee Original Sokos Hotel Lappeen hotellinjohtaja Matti Sinkko.

Ryhmiä tulee aluksi kerran viikossa, mutta matkailusesongin aikana useammin.

Hotellille korealaismatkailijat tarjoavat hyvän mahdollisuuden opiskella, miten aasialaisten ryhmien kanssa toimitaan, kun matkailijamäärät lähivuosina lisääntyvät.

Hotellin vastaanottovirkailija
Kari Kosonen / Yle

– Hotellin henkilökunnasta monet ovat osallistuneet tapakoulutuskurssille, kertoo hotellipäällikkö Katja Pellinen.

Kursseilla on opiskeltu muun muassa asiakkaan kohtaamista ja aasialaisen kulttuurin erityispiirteitä, jotta asiakas tuntisi olonsa kotoisaksi. Aamiaisella huomioidaan myös korealaisten erityistoiveet.

– Ja toivottavasti mahdollisimman moni henkilökunnasta osaa myös tervehtiä korealaisasiakasta tämän omalla kielellä, pohtii hotellinjohtaja Sinkko.

Korealaisille matkailijoille ohjeistus.
Kari Kosonen / Yle

Eteläisellä Saimaalla toimivat matkailuyrittäjät olivat varautuneet kiinalaisten ryhmien tuloon tänä kesänä, mutta yllättäen ensimmäisenä tulevatkin eteläkorealaiset.

– Jatkossa Saimaan alueen matkailun markkinointia tehdään Kiinan lisäksi entistä enemmän Etelä-Koreassa ja Japanissa, sanoo Etelä-Karjalan liiton Aasia-asiantuntija Ding Ma.

Suorat lennot Aasiasta Pietariin tuovat matkailijoita Saimaalle

Yhteistyö Pietarissa toimivien matkanjärjestäjien kanssa on osoittautumassa matkailuyrityksille helpoimmaksi keinoksi saada aasialaisia ryhmiä piipahtamaan Saimaalla. Monet matkanjärjestäjät tutkivat parhaillaan, miten Pietarista alkavaan valmismatkaan voitaisiin yhdistää käynti Saimaalla.

Korealaisen matkanjärjestäjän ryhmät jatkavat Lappeenrannan jälkeen matkaa Turun tai Helsingin kautta laivalla Tukholmaan.

pietari pulkovo airport lentoasema
Pietarin Pulkovon lentoasemaJari Tanskanen / Yle

– Ryhmien on helppo tulla Pietariin ja kun Pietari itsessään on merkittävä nähtävyys, niin Etelä-Karjala on hyvällä paikalla, laskee hotellinjohtaja Matti Sinkko.

Yhä useamman aasialaisryhmän Euroopan-loma alkaa nykyisin Pietarista suorien lentoyhteyksien ansiosta.

Esimerkiksi Korean Air aloitti huhtikuun puolivälissä suorat lennot Soulin ja Pietarin Pulkovon välillä. Neljä kiinalaista lentoyhtiötä lentää puolestaan Kiinan eri kaupungeista suoraan Pietariin. Myös Persianlahden suuret lentoyhtiöt Qatar Airways ja Emirates ovat lisänneet tarjontaa Pulkovoon.

Kiinalaisia turisteja Pietarissa.
Kari Kosonen / Yle

Pietarin kenttä on matkustajamäärällä mitattuna enää vain pari miljoonaa matkustajaa Helsinki-Vantaata pienempi. Viime vuonna Pulkovon kautta kulki yli 16 miljoonaa matkustajaa.

Kiinalaisetkin tulevat – omatoimilomalle ja leirikouluun

Kiinalaisten matkailussa on käynnissä suuri muutos, jossa perinteisten ryhmämatkojen sijaan yhä useampi kielitaitoinen kiinalaisnuori ostaa lennon ja majoituksen erikseen.

Eteläisen Saimaan alueella Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa kiinalaisten omatoimimatkailijoiden määrä on kolminkertaistunut parin vuoden aikana. Tilastokeskuksen mukaan alueen hotelleissa kirjattiin vuonna 2017 hieman yli 4000 kiinalaisten yöpymisvuorokautta. Määrä on vielä vähäinen esimerkiksi Lapin matkailijamääriin verrattuna, mutta Kiinassa tehty markkinointi alkaa vähitellen tuottaa tulosta.

Kiinalainen perhe Verikirkon edustalla Pietarissa.
Kari Kosonen / Yle

– Tänä vuonna omatoimilomalle tulevien kiinalaisten määrä tulee lisääntymään ja leirikoulut ovat myös tärkeitä, sanoo Aasia -asiantuntija Ding Ma.

Ensimmäiset kiinalaisryhmät ovat käyneet opiskelemassa leirikoulussa Imatralla, ja neuvotteluja käydään jo vuoden 2019 tapahtumista.

– Leirikouluista tulee paljon kyselyitä, ja heitä kiinnostaa tutustua suomalaiseen koulutusjärjestelmään, puhtaaseen luontoon ja urheiluun, sanoo Imatra Base Camp Oy:n myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen.

Täksi kesäksi suunniteltuja kiinalaisryhmien urheilumatkoja on tosin jo jouduttu lykkäämään tai siirtämään muualle, koska Imatran jäähallin kapasiteetti on myyty lähes täyteen keskikesän ajaksi.