Tällaisia ennakkoluuloja pienen kaupungin nuoret kohtaavat: "Ei olla halukkaita palkkaamaan kesätöihin"

Uutisluokkalaisten mukaan nuoriin kohdistuu kesätöihin liittyviä ennakkoluuloja. Kaupassa istuskelua, mopoilla ajamista ja porukassa liikkumista katsotaan pahalla.

Yle Uutisluokka
Uutisvideo: Mäntän uutisluokkalaiset kohtaavat ennakkoluuloja
Uutisvideo: Mäntän uutisluokkalaiset kohtaavat ennakkoluuloja

Alle 16-vuotiaita ei oteta mielellään kesätöihin ja jos otetaan, heitä tarkkaillaan tiukasti työpaikalla. Mänttä-Vilppulan Koskelan yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten mielestä kesätöiden saaminen tyssää ikään.

– Ei olla hirveen halukkaita palkkaamaan tämän ikäisiä, sanoo Jenna Räty, 15.

Nuorisoporukkaa katsotaan pitkään

10 000 asukkaan Mänttä-Vilppulassa nuoret viettävät usein aikaa mm. nuorisotilassa, koulun pihassa ja kesäisin uimarannoilla. Myös Mäntän ruokakauppojen ympäristö on suosittua hengailualuetta.

Kaupan aulassa istuskelua ei katsota hyvällä. Miro Roposen, 16, mukaan monet nuorista kuitenkin osaavat olla asiallisesti julkisissa tiloissa.

Kaupan pihalle saapuvaa nuorisoporukkaa saatetaan katsoa päästä varpaisiin. Jos kaupoissa on joskus tapahtunut ilkivaltaa, oletetaan, että tämä toistuu jokaisen nuoren kohdalla, sanoo Räty.

– Itse en viihdy hirveemmin kauppojen penkeillä, mutta olen kuullut, että on tultu valittamaan penkeillä olemisesta.

Myös mopoilu herättää närää. Nuorten mielestä heidän ajotaitojaan epäillään. Luullaan, että jokainen rellestää mopoillaan.

Aikuiset voivat yllättää myös iloisesti

Onneksi kaikki aikuiset eivät suhtaudu nuoriin nurjasti, tietää Silja Lamminen, 15.

– Olin menossa ajokokeeseen, niin siihen tuli vanhempi rouva kannustamaan mua vaikkei edes tunnettu. Se oli todella kivaa.

Juuso Mannisella, 15, on myös mukavia kokemuksia, kun vanhemmat ihmiset ovat tarjonneet kaupan kassajonossa paikkaansa, jos nuorella on vain muutamia ostoksia.

Kirjoittajat Tessa Suoranta ja Jenni Uuttera ovat Mänttä-Vilppulan Koskelan yläkoulun uutisluokkalaisia.