1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. BASE-hyppääminen

120 metrin ilmalento keskellä kaupunkia – Lahden radiomasto on base-hyppääjien ykköspaikka

Hyppääjät haluaisivat Lahdesta pysyvän hyppypaikan. Mastosta saa hypätä luvan kanssa, mutta esimerkiksi Näsinneulasta ei.

Base-hyppäämistä radiomastosta sunnuntaina 22.4.2018.
Yle Urheilun video vuodelta 2016, valokuva: Markus Saari

Toinen Lahden radiomastoista – se itäisempi urheilukeskuksen lähellä – on laskuvarjolla pudotukseen syöksyvien base-hyppääjien suosima harvinainen hyppypaikka. Vuonna 1927 rakennettu masto on kansainvälisestikin houkutteleva kohde hyppääjille, sillä sieltä saa hypätä luvan kanssa.

Viikonloppuna mastoon kipuaa säävarauksella kolmisenkymmentä hyppääjää. Heitä saapuu kotimaan lisäksi Virosta, Isosta-Britanniasta ja Itävallasta. Tapahtuma on lajin ainoa Suomessa.

Ongelmiin ajauduttiin, kun laskuvarjo kääntyi avauksen yhteydessä 180 astetta.

Tony Vilko

Base-hyppääjä Tony Vilko kehuu, että Lahden radiomasto on hyppääjille erityinen. Siksi lajin harrastajat haluaisivat siitä pysyvän hyppypaikan.

– Lahden masto on vapaasti seisova rakenne. Yleensä niissä on kannatinvaijereita, jotka olisivat riski hyppääjien turvallisuudelle. Mastot ovat tavallisesti metsässä, mutta tämä keskellä kaupunkia.

Myös mastot omistavan Radio- ja tv-museon suosiollinen suhtautuminen lajiin helpottaa hyppäämisen käytännön järjestelyjä.

– Esimerkiksi Tampereen Näsinneulaan on toivottu hyppäyslupaa, mutta sellaista ei ole valitettavasti saatu, kertoo Vilko.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Antennien säteily suuntautuu horisonttiin

Radiotaajuinen säteily ei base-hyppääjiä säikytä. Hdtv-lähetysantennit ovat noin 20 metriä korkeammalla kuin varsinainen hyppypaikka, joka sekin on jo 120 metrin korkeudessa.

Radio- ja tv-museosäätiön asiamies Hannu Hannula sanoo, että lähetysantennit on suunnattu horisonttiin, eikä alaspäin hyppääjiä kohti.

– Säätiö on antanut luvan base-hyppäämiseen. Meillä ei ole mitään syytä suhtautua hyppäämiseen kielteisesti, vaikka laji voi ollakin harrastajilleen vaarallinen. Meillä on jopa viikonloppuna museon auditoriossa base-hyppääjä kertomassa lajista.

Kuva: Yle

Viime sunnuntaina yksi base-hyppääjä jäi hetkeksi jumiin radiomastoon, kun harrastajat olivat harjoittelemassa luvallisesti viikonlopun tapahtumaa varten. Lahtelainen harrastaja oli paikalla.

– Ongelmiin ajauduttiin, kun laskuvarjo kääntyi avauksen yhteydessä 180 astetta. Laskuvarjon punokset olivat myös kierteellä, Tony Vilko kertoo.

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, sillä hyppääjä loukkasi vain vähän sormeaan. Hänellä oli koko ajan radiopuhelinyhteys muihin harrastajiin. Pelastuslaitoksen käyminen paikalla johtui sivullisen tekemästä hälytyksestä.

Base-hyppääminen on Suomessa marginaalinen laji: harrastajia on 20–40. Tallinnan tv-torni Virossa on yksi suomalaistenkin suosimista hyppypaikoista.