Hyppää sisältöön

Sunny Car Center -jupakassa miljoonien korvaustuomiot

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Sunny Car Centerin toimitusjohtajan Markku Ritaluoman ja entisen hallituksen jäsenen Iisakki Kiemungin miljoonakorvauksiin autokauppayhtiö Sunny Car Centerin vahingonkorvauskiistassa.

Suurautokauppaa Hämeenlinnaan suunnitelleen Sunny Car Centerin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä pääomistaja Markku Ritaluoma tuomittiin maksamaan konkurssipesälle lähes 6,2 miljoonan euron korvaukset.

Hallituksen jäsenenä ollut ex-kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki tuomittiin lähes viiden miljoonan euron korvauksiin. Oikeus kuitenkin sovitteli Kiemungin korvaussummaa ja määräsi hänen maksettavakseen korvauksista 350 000 euroa yhteisvastuullisesti Markku Ritaluoman kanssa.

Ritaluoma törkeän huolimaton, Kiemunki huolimaton

Kanta-Hämeen käräjäoikeus arvioi Markku Ritaluoman toimineen törkeän huolimattomasti. Oikeuden mukaan Ritaluoma yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimi osakeyhtiölain huolellisuusvelvoitteiden vastaisesti.

Oikeus ei myöskään uskonut Ritaluoman väitteisiin huijauksista. Ritaluoman asemassa olevan henkilön olisi tullut ymmärtää riskit, jotka seurasivat rahojen siirroista ulkomaille. Menettelyn moitittavuutta lisäsi Sunny Car Centerin taloudellisen tilanteen heikkous.

Ritaluomalle määrätty korvaussumma 6 199 231, 32 euroa on täsmälleen sama, minkä konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala kanteessaan vaati.

Käräjäoikeus katsoi, että hallituksen jäsen, entinen kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki oli vastuussa vain osasta yhtiölle aiheutuneista vahingoista. Kiemungin kontolle oikeus laski 4 975 981, 27 euroa. Samalla oikeus katsoi, että Kiemunki ei hallituksen jäsenenä aiheuttanut vahinkoa törkeästä huolimattomuudesta, vaan huolimattomuudesta.

Tästä johtuen käräjäoikeus sovitteli Kiemungille tulevaa korvaussummaa. Iisakki Kiemunki on oikeuden päätöksellä velvoitettu maksamaan korvauksia konkurssipesälle yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa 350 000 euroa.

Miljoonia ulkomaille

Oikeudenkäynnin lähtökohta oli se, että konkurssipesän julkisasiamiehen Jorma Tuomaalan mukaan Markku Ritaluoma oli vienyt konkurssikypsän yrityksen varoja lähes 6,2 miljoonaa velkojien ulottumattomiin. Iisakki Kiemunki oli puolestaan toiminut huolimattomasti ja passiivisesti ollessaan yhtiön hallituksessa ja näin mahdollistanut rahojen viennin.

Tuomaala vaati varojen palauttamista konkurssipesälle. Ritaluomalta Tuomaala vaati koko 6,2 miljoonan euron summaa ja Kiemungilta joko lähes kuutta miljoonaa tai vaihtoehtoisesti reilua viittä miljoonaa.

Molemmat vastaajat kiistivät kaikki vaateet täysin.

Sunny Car Center tuli kalliiksi Iisakki Kiemungille. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Oikeus asettui selvästi julkisasiamiehen vaateiden kannalle. Kiemungin tapauksessa korvausvastuuksi tuli tosin vaadetta hieman pienempi summa eli alle viisi miljoonaa. Julkisasiamies oli jo oikeudessa katsonut, että Kiemungin korvausvastuuta voidaan sovitella. Oikeus myös sovitteli, mutta korvattavaksi jäi 350 000 euroa.

Erikoisia liiketoimia

Jorma Tuomaala ihmetteli haastehakemuksessaan tahoja, joille Sunny Car Centerin rahoja oli viety. Luettelosta löytyy sellaisia nimiä kuin Abdal Rahaman Malik, Philippe Darian, Alexander Zulemaro, Maan Waheed Abdul Al-Sanea, Lola Nsimba, ja Mark Wilson, joka omien sanojensa mukaan edusti Sambian entisen presidentin leskeä Regina Chilubaa.

Ritaluoma maksoi näille henkilöille erilaisia rahasummia olettaen, että heidän kauttaan autokauppakeskus saisi tarvittavat kymmenet miljoonat eurot. Kuten tunnettua, rahaa ei sijoittajilta koskaan Sunny Car Centerille herunut.

Ritaluoma vakuutti toimineensa koko ajan yhtiönsä Sunny Car Centerin eduksi. Ritaluoma kertoi, että vasta myöhemmin selvisi, että hän ja yhtiö olivat joutuneet kansainvälisen, erittäin taidokkaasti toteutetun huijauksen uhriksi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei huijaukseen uskonut, muun muassa sen vuoksi, että selvitystä siitä, mihin rahat olivat päätyneet, ei esitetty.

Käräjäoikeus moitti vastaajia ja erityisesti Ritaluomaa siitä, että rahaa oli viety ulkomailla oleville henkilöille varmistamatta heidän henkilöllisyyttään kunnolla, puhumattakaan takaisinsaannin turvaavista järjestelyistä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Sunny Car Centerin tiimoilta on Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vielä kolme muutakin haastehakemusta sekä yksi takaisinsaantikanne.

.
.