Varoitus kaasujalat! Poliisi aikoo kirjoittaa yli 60 000 ylinopeussakkoa enemmän kuin viime vuonna

Sakkoja ja rikesakkoja tuomittiin viime vuonna 100 miljoonan euron edestä.

nopeusvalvonta
sakkolappu rikesakkomääräys
Poliisi muistuttaa ylinopeudesta tämännäköisellä kirjeellä.Markku Pitkänen / Yle

Poliisin tuoreet nopeusvalvontasuunnitelmat kuulostavat hyvältä paitsi liikenneturvallisuuden myös valtion ikuisen rahapulan kannalta.

– Poliisi pyrkii tänä vuonna kirjoittamaan sakkoja ja rikesakkoja selvästi enemmän kuin aiemmin, yhteensä jopa 350 000 kappaletta, kun niitä viime vuonna kirjoitettiin 286 000, sanoo poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Sakotus kasvussa -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Siinä on nousua 64 000 eli kasvua 22 prosenttia viime vuotiseen. Pastersteinin mukaan poliisin tavoitteena on nostaa selvästi sakkojen ja rikesakkojen suhteellista osuutta kaikista postitetuista ylinopeuskirjeistä.

Samalla huomautusten osuus pienenee. Yhä useampi peltipoliisin kameran välähdyksen kokenut ei saa siitä enää erillistä huomautusta postilaatikkoonsa, vaan välähdys on ainut muistutus. Siten poliisilla liikenee enemmän työaikaa vakavampien rikkeiden hoitoon.

– Näin tehdään, koska sakot ja rikesakot purevat huomautusta paremmin ylinopeuksiin, eli kaasujalka kevenee, Pasterstein kertoo.

Ylinopeuden rikesakkohaarukka on 140-200 euroa. Päiväsakkojen puolelle mennään yli 20 tuntikilometrin ylinopeudesta. Sakkojen keskisuuruus oli viime vuonna noin 300 euroa.

150 uutta kameraa

Automaattisen liikennevalvonnan tammi-maaliskuun luvut näyttävät jo suuntaa tavoitteen toteutumiselle. Sakko- ja rikesakkomäärät ovat nousseet kymmenisen prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Jatkossa tahti vain kiihtyy, sillä poliisin käyttöön on hiljattain päätetty tilata 150 uutta nopeusvalvontalaitteistoa. Se yli tuplaa nykyisen kameramäärän.

Uusien kameroiden ja tolppien asennustyöt alkavat tämän vuoden aikana ja ensimmäiset viritellään pilottipätkille Kuutos- ja Nelosteille.

Kaikki 150 uutta kameraa ja niihin tarvittavat noin 500 kameratolppaa on asennettu paikoillensa parin kolmen vuoden sisällä.

Sakkoja ja rikesakkoja tuomittiin viime vuonna 100 miljoonan euron edestä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus