1. yle.fi
  2. Uutiset

Siniset epäilevät, että kokoomus yrittää kaataa hallituksen – Terho vaatii hallituspuolueiden johtoa koolle

Sinisten ryhmässä arvellaan, että sote-uudistuksen vaikeudet ovat johtaneet siihen, että kokoomus yrittää saada hallituksen kriisiytymään.

Sininen tulevaisuus
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho piti tiedotustilaisuuden eduskunnassa Helsingissä 24. huhtikuuta

Pettyneet siniset käsittelivät tänään ryhmäkokouksessaan kansanedustaja Kaj Turusen loikkaamista kokoomukseen.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi kokouksen jälkeen, että ryhmässä on nyt vakavia epäilyksiä hallitusyhteistyön suhteen.

Ryhmässä arvellaan, että sote-uudistuksen vaikeudet ovat johtaneet siihen, että kokoomus yrittää saada hallituksen kriisiytymään. Terhon mukaan vaikeudet koskevat sekä uudistuksen aikataulua että sen sisältöä.

– Meillä on epäilys siitä, että kokoomus yrittää tällä provokaatiolla saada hallituksen kriisiytymään, jopa kaatumaan, Terho sanoi.

Terho vaati, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kutsuu hallituspuolueiden puheenjohtajat koolle käsittelemään tilannetta.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo asetteli sanansa huomattavasti sovittelevammin. Soten kohtalo riippuu hänen mukaansa siitä, millaisia keskusteluja hallituspuolueiden puheenjohtajat käyvät keskenään, mutta hän korosti sinisten sitoutuneen viemään uudistuksia läpi.

Hallituksen enemmistö eduskunnassa on hyvin niukka ja sote-uudistuksen suhteen hallitusrintama rakoilee. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sotea vastaan. Viime viikolla kokoomuksesta erosi sotesta kriittisesti puhunut kansanedustaja Harry Harkimo.

Sipilä kertoo Ylelle kutsuvansa trion koolle mahdollisimman pian. Hänen mukaansa tilanteesta pitää käydä perinpohjainen keskustelu.

Elovaara: Mitä kokoomuksessa tapahtuu?

Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara uskoo, ettei puoluetoveri Kaj Turusen loikka kokoomukseen kaada hallitusta. Välit hallituskumppaneihin ovat kuitenkin koetuksella.

Elovaaran mukaan loikkaukset ovat tyypillisiä politiikassa.

– Toiset puolueet koettavat houkutella edustajia. Tämä on tyypillistä. Valitettavaa on toki, että Turunen päätyi tähän ratkaisuun.

Elovaara ihmettelee ajallista yhteyttä kokoomuksen kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon eroon puolueesta. Elovaaran mukaan hallitus kestää Turusen eron, mutta se ei enää kestä yhtään kokoomuksen uutta kuohuntaa.

Tämä asettaisi sote- ja maakuntauudistuksen kansanedustajan mukaan vaaraan.

– Kokoomuksen sisällä kuohuu nyt ja on vastakkaisia näkemyksiä ja irtiottoja. Mitä kaikkea siellä tapahtuu?

Lue seuraavaksi