Kansanedustajat: Nuorten parlamentti on vaikuttamisen paikka – "On tärkeää, että nuoret itse kertovat, millaiset asiat heitä kiinnostavat"

Varsinaissuomalaiset kansanedustajat pitävät Nuorten parlamenttia hyvänä mahdollisuutena haastaa päättäjiä ja heidän tekemiään ratkaisuja.

Yle Uutisluokka
Nuorten parlamentti kokoontuu eduskunnassa vuonna 2018.
Nuorten parlamentti kokoontuu eduskunnassa vuonna 2018.Siiri Reini

Kansanedustajat pitävät Nuorten parlamenttia tärkeänä tapahtumana, sillä heidän mielestään nykynuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä.

Kysyimme Varsinais-Suomen kansanedustajilta heidän mielipiteitään Nuorten parlamentista ja siitä, millaiset vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnassa Nuorten parlamentilla heidän mielestään on. Kyselyyn vastasi 11 kansanedustajaa.

Kanasanedustaja Annika Saarikko kuvattuna eduskunnan pikkuparlamentissa 27.06.2017
Annika Saarikko (kesk.)Derrick Frilund / Yle

Annika Saarikon (kesk.) mielestä on tärkeää, että nuoret voivat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Parlamentti antaa nuorille mahdollisuuden tutustua yhteiskunnan toimintaan ja esimerkiksi eduskuntaan.

Nuorten parlamentilla on vaikuttamisen paikka.

– Nuorilla on tätä kautta mahdollisuus kertoa suoraan lainsäätäjille mielipiteensä ja ajatuksensa, oli kyse sitten kritiikistä tai kehuista, Saarikko sanoo.

Li Andersson
Li Andersson (vas.)Jarno Kuusinen / AOP

Myös Li Andersson (vas.) painottaa Nuorten parlamentin tärkeyttä tulevaisuuden kannalta.

– Nuorten ääni yhteiskunnassa on tärkeä ja he ovat tulevaisuuden äänestäjiä ja päättäjiä. Parhaimmillaan sillä voi olla vaikutusta nuorten äänestysaktiivisuuteen ja muuhun yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Nuorten parlamentissa pääsee haastamaan kansanedustajia

Osa Varsinais-Suomen kansanedustajista on myös itse vieraillut yläkouluikäisenä Nuorten parlamentissa. Saara-Sofia Sirén (kok.) kertoo olleensa koulunsa oppilaskunnan puheenjohtaja ja edustaneensa kouluaan Nuorten parlamentissa.

Saara-Sofia Siren
Saara-Sofia Sirén (kok.)Yrjö Hjelt / Yle

Hänen mielestään kaikkien ihmisryhmien ääntä on tärkeä kuulla päätöksen teossa. Erityisesti nuoria on tärkeää kuulla, sillä eduskunnassa tehdään päätöksiä tulevaisuutta ajatellen, Sirén sanoo.

– Nuorten parlamentilla on myös tärkeä tehtävä tuoda nuoria yhteen. Porukassa usein huomataan, että yhteisiä tavoitteita on, ja äänestä tulee silloin entistäkin kuuluvampi. On tärkeää, että nuoret itse kertovat, millaiset asiat heitä kiinnostavat ja mihin asioihin he haluavat vaikuttaa.

Stefan Wallin
Stefan Wallin (r.)Jarno Kuusinen / AOP

Stefan Wallinin (r.) mielestä Nuorten parlamentti on tärkeä tapahtuma, jossa nuoret pääsevät paikan päällä haastamaan politiikan huippua.

Tärkeää olisi, että poliitikot tekisivät työtään joka päivä Nuorten parlamentin hengessä. Se tarkoittaa sitä, että kaikista tärkeistä päätöksistä tehtäisiin etukäteen vaikutusten arvio siitä, miten päätökset vaikuttavat lapsiin ja nuoriin, Wallin painottaa.

Ville Tavio
Ville Tavio (ps.)Kalle Mäkelä / Yle

Perussuomalaiset ovat samaa mieltä siitä, että nuorten kuunteleminen on tärkeää.

Jos Nuorten parlamentti innostaa nuoria kiinnostumaan politiikasta, niin sekin on hyvä asia. Myös kaikilla puolueilla on aktiiviset nuorisojärjestöt, joihin liittyä, Ville Tavio (ps.) sanoo.

Kansanedustajat painottavat vastauksissaan, että vaikka nuoret eivät suoraan pystykään vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, heidän mielipiteensä silti jäävät varmasti puhuttamaan eduskuntatalossa vielä jälkeenpäin.

Heljä-Viivi Unkila, Valkeavuoren koulun Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.