1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri Sipilä aikoo kutsua hallitustrion koolle – Kokoomuksen Orpo: "Ylimitoitettua tämä melske"

Kokoomus kertoi tiistaina puoliltapäivin, että Kaj Turunen siirtyy kokoomuksen eduskuntaryhmään.

Sipilän hallitus
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa 18. huhtikuuta 2018.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sinisten kansanedustajan Kaj Turusen loikkaus kokoomukseen tuli pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) yllätyksenä.

Sipilä kertoi Ylelle Vaasassa, että aikoo kutsua hallituspuolueiden puheenjohtajat eli trion koolle keskustelemaan tilanteesta.

– Tämä on hallituspuolueiden sisällä tapahtunut siirtymä, tämmöiset on syytä aina keskustella etukäteen. Ainakin minulle tämä tuli yllätyksenä. Tästä tilanteesta pitää ilman muuta trion kesken keskustella. Ymmärrän sen vakavuuden sinisten eduskuntaryhmän näkökulmasta, Sipilä sanoi.

Kokoomus kertoi tiistaina puoliltapäivin, että Kaj Turunen siirtyy kokoomuksen eduskuntaryhmään.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on vaatinut hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle pohtimaan hallitusyhteistyön jatkoa loikkauksen takia. Jos siniset päättävät lähteä hallituksesta, hallitus hajoaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pyrki rauhoittelemaan Turusen loikasta noussutta kohua.

– Minusta tässä ei ole mitään muuta erityistä kuin että yksi edustaja toisesta hallituspuolueesta tulee meille. Tässä ei ole mitään liitteitä muihin asioihiin tai mitään salaliittoja, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hän on valmis kokoontumaan muiden hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa, mutta pitää hallituskriisillä uhkailua liioitteluna.

– Mielestäni on aika ylimitoitettua tämä melske.

Turusen loikasta ei kerrottu etukäteen edes pääministerille. Orpo selitteli ratkaisuaan sillä, että asia on yksittäisen edustajan henkilökohtaisena päätöksenä hyvin sensitiivinen.

– Tarkoitus oli informoida ennen tiedotustilaisuutta, mutta tämä päätyi julkisuuteen jo ennen sitä, Orpo sanoi.

Ensimmäisen kerran asiasta kertoi julkisuudessa Ilta-Sanomat, jonka juttu (siirryt toiseen palveluun) Turusen loikasta julkaistiin 15 minuuttia ennen kokoomuksen tiedotustilaisuuden alkamista.

Terhon vihjailut siitä, että kokoomus pyrkisi kriisiyttämään hallituksen sote-uudistuksen ongelmien takia Orpo kuittasi sanomalla, että Terholla on hyvä mielikuvitus.

Sinisten puoluehallitus kokoontuu käsittelemään tilannetta huomenna.

Lue seuraavaksi