1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Armeijan halventaminen toi vankilatuomion korruption vastaiselle päällikölle Egyptissä

Egypti
Egyptin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi (3. vas.) Kairossa 26. joulukuuta.
Presidentti Abdel Fattah al-Sisi (kesk.) toimi aiemmin armeijan komentajana.EPA

Egyptissä sotilastuomioistuin on tuominnut maan entisen korruption vastaisen päällikön vankeuteen. Hesham Genena tuomittiin viiden vuoden vankeuteen armeijan halventamisesta.

Genena pidätettiin helmikuussa sen jälkeen kun hän sanoi televisiohaastattelussa, että Egyptin armeijan entisellä esikuntapäälliköllä Sami Annanilla on hallussaan asiakirjoja, jotka todistavat maan johdon syyllisiksi rikoksiin.

Annan puolestaan oli pidätetty aiemmin tammikuussa, pian sen jälkeen kun hän ilmoitti asettuvansa ehdokkaaksi presidentinvaaleissa. Häntä syytettiin yllyttämisestä armeijaa vastaan ja väärennöksistä.

Istuva presidentti, entinen Egyptin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi voitti maaliskuun presidentinvaalit ylivoimaisesti 97 prosentin äänimäärällä. Hänellä ei käytännössä ollut vastaehdokkaita.

Genena sai al-Sisiltä potkut korruption vastaisen viraston johdosta 2016. Potkujen syyksi kerrottiin, että hän oli johtanut harhaan egyptiläisiä hallituksen korruption määrästä. Genena oli sanonut, että korruptio maksoi Egyptille miljardeja dollareita pelkästään vuonna 2015.

Lähteet: AP