1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kim Wall

Murhasta syytetty keksijä Madsen saa tuomionsa tänään – katso suorana kello 13.30

Syyttäjä vaatii Peter Madsenille elinkautista rangaistusta toimittaja Kim Wallin murhasta. Madsen on kiistänyt syytteet.

Sukellusvene Nautilus

Kööpenhaminan käräjäoikeus päättää tänään keskiviikkona, tuomitseeko se tanskalaisen keksijän Peter Madsenin toimittaja Kim Wallin murhasta. Tuomioistuimen päätöstä odotetaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Yle välittää käräjäoikeuden päätöksen suorana.

Epäilty rikos on saanut valtavasti huomiota eri puolilla maailmaa. Yle käy läpi, mitä tapauksesta nyt tiedetään.

Mitä tapauksesta tiedetään?

Ruotsalainen toimittaja Kim Wall nousi 10. elokuuta viime vuonna Peter Madsenin kanssa tämän rakentaman Nautilus-sukellusveneen kyytiin.

Wall halusi kirjoittaa artikkelin omalaatuisesta keksijästä, joka tunnettiin Tanskassa "Raketti-Madsenina". Wall nähtiin viimeisen kerran sukellusveneen kyydissä puoli kahdeksan aikaan illalla.

Wall ei koskaan palannut retkeltä, ja yöllä hänen miesystävänsä hälytti poliisin.

Madsen löytyi seuraavana aamuna tuntien etsinnän jälkeen yksin sukellusveneensä kannelta. Alus upposi ennen kuin pelastajat ehtivät paikalle, ja Madsen nostettiin merestä turvaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliisi pidätti Madsenin samana päivänä epäiltynä Wallin kuolemantuottamuksesta. Rikosepäily muuttui tutkinnan edetessä murhaksi.

Wallin silvottu ja päätön ruumis löytyi merestä puolitoista viikkoa myöhemmin. Lokakuussa merestä löytyi muovipussissa Wallin pää, jalat ja vaatteita. Viimeiset ruumiinkappaleet löytyivät vasta marraskuussa.

Sukellusveneestä löytyi poliisin tutkinnassa Wallin verta.

Mistä Peter Madsenia syytetään?

Syyttäjä vaatii Peter Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa murhasta, seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan Madsen sitoi, raiskasi ja murhasi Wallin sukellusveneessään. Syyttäjä uskoo, että Wall kuoli todennäköisesti tukehtumalla tai kurkun leikkaamiseen. Tämän jälkeen Madsen paloitteli Wallin ruumiin.

Oikeussalipiirros Peter Madsenin oikeudenkäynnistä. Kuva: Piirros: Anne Gyrite Schuett / AOP

Syyttäjän mukaan Madsen on älykäs mies, jolla psykopaattisia taipumuksia. Syyttäjä esitteli maaliskuisessa oikeudenkäynnissä Madsenin netistä lataamia videoita, joissa naisia mestataan ja hirtetään.

Madsenin on kerrottu etsineen netistä kidutusvideoita puhelimellaan ennen matkaa Kim Wallin kanssa.

Miten Madsen on puolustautunut?

Peter Madsen on sanonut oikeudessa olevansa syytön Wallin murhaan. Hän on myös kiistänyt tehneensä tälle mitään seksuaalista.

Madsen sanoi maaliskuussa oikeudessa, että Kim Wall kuoli sukellusveneessä kaasumyrkytykseen. Hän sanoi olleensa itse sukellusveneen kannella onnettomuushetkellä. Sukellusveneen luukku jumittui eikä hän siksi voinut pelastaa Wallia.

Madsen on myöntänyt paloitelleensa Wallin ruumiin. Hän sanoi myös sitoneensa Wallin ruumiin, koska ei saanut sitä muuten nostettua ylös sukellusveneestä yhtenä kappaleena.

Miten Madsenin kertomus on muuttunut?

Madsen on muuttanut kertomustaan tapahtumien kulusta tutkinnan edetessä. Alun perin hän väitti laskeneensa Wallin maihin sukellusveneretken jälkeen.

Poliisin teknikot tutkivat alusta Kööpenhaminan satamassa, Tanskassa 13. elokuuta. Kuva: Jens Noergaard Larsen / EPA

Myöhemmin hän väitti oikeudessa, että Wall oli kuollut sukellusveneen luukun osuttua häntä päähän. Tämän jälkeen hän olisi "haudannut" Wallin mereen. Wallin kallosta ei kuitenkaan löytynyt murtumia.

Madsen itse selitti valehtelua myöhemmin sillä, että oli halunnut suojella Wallin vanhempia.

Kuka Kim Wall oli?

Malmössä syntynyt ja Trelleborgissa kasvanut Kim Wall kuoli 30-vuotiaana. Hän kirjoitti maineikkaille mediataloille: The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), New York Timesille, Al Jazeeralle ja BBC:lle.

Kim Wall kuvattuna vuonna 2015. Kuva: Tom Wall / EPA

Wall etsi toimittajana erikoisia tarinoita eri puolilta maailmaa: hän kertoi vampyyreiksi itsensä kokevista lontoolaisista, voodoota harjoittavista haitilaisista ja Pohjois-Korean turistibisneksestä, uutissivusto Buzzfeed kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Wall oli opiskellut kansainvälisiä suhteita London School of Economicsissa sekä journalismia ja kansainvälisiä suhteita New Yorkin Columbia-yliopistossa.

Ennen kuolemaansa hän oli suunnitellut muuttoa Pekingiin yhdessä miesystävänsä kanssa, hänen ystävänsä kertoi The Guardian -sanomalehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Toimittajalta: Miksi puistattava sukellusvenemurha kerää oikeudenkäyntiin satoja toimittajia?

Sukellusvenemurhasta syytetty Madsen yrittää puolustautua oikeudessa – Yle seurasi hetki hetkeltä