Kanadalainen timanttiyhtiö etsii jättipottia Rukatunturin kupeesta

Kiivas keskustelu Kuusamon mahdollisista kaivostoiminnoista saa jatkoa, kun kanadalaisyhtiö löysi Rukan läheltä timanttiesiintymän. Naapuruston matkailuyrittäjä ei säikähdä kaivossuunnitelmia.

kaivostoiminta
Ruka
Timanttiesiintymä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Rukan rinnekeskuksesta.Sauli Antikainen / Yle

Kaivinkoneet ovat kuopineet timanttinäytteitä kevättalven ajan Rukatunturin itäpuolella. Kanadalaisyhtiö Artic Starin tutkima esiintymä sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Rukan ytimestä.

Alue on suunnilleen yhtä kaukana Rukasta, kuin paljon puhetta matkailupitäjässä aiheuttanut Juomasuon kultaesiintymä rinnekeskuksen pohjoispuolella.

Moni matkailuyrittäjä on kavahtanut mahdollisten kaivosten perustamista Kuusamoon. Yrittäjien mielipiteitä kaivoshankkeista selvitettiin Kuusamon seudulla nelisen vuotta sitten. Tuolloin yli puolet arvioi, että luontomatkailupitäjän maine kärsii kaivostoimintojen takia.

Juomasuo Kuusamo
Kuusamon Juomasuolla tutkittiin kultaesiintymää vuosikaudet. Kaivoshanke nostatti laajan keskustelun matkailupitäjässä.Ensio Karjalainen / Yle

Paikallisista löytyy kuitenkin niitäkin, jotka eivät kaivostoimintaa säikähdä. Yksi heistä on Loma-Lopotin matkailuyrittäjä Hannu Tuovila.

– Kyllä näille kylille elämää sopii ja ennen kaikkea työpaikkoja.

Kaupungin keskustassa näkee Tuovilan mukaan liian paljon parikymppisiä poikia pelkästään autoajelulinjalla. Hänen mielestään Kuusamoon tarvittaisiin myös konehommia ja niin sanottuja möykkätöitä.

– Kaikista ei ole palvelutöihin Rukalle, Tuovila tuumaa.

"Kuusamo ei elä pelkästä matkailusta"

Tuovilan matkailuyritys ravintoloineen sijaitsee Suolavaaran kupeessa, missä kaivosyhtiö on viimeiset kuukauden etsinyt timanttinäytteitä.

– Emme me elä Kuusamossa tulevaisuudessa pelkällä matkailulla. Elinkeinoelämän on oltava monipuolista, Tuovila toteaa.

Hannu Tuovila, yrittäjä Kuusamosta.
Yrittäjä Hannu Tuovila ei kavahda mahdollista kaivostoimintaa yrityksensä kupeessa.Ensio Karjalainen / Yle

Hannu Tuovila on toiminut matkailuyrittäjänä Kuusamossa noin kolme vuosikymmentä. Hän toteaa, että vaikka matkailuyrittäjät ovat puhuneet isolla äänellä kaivostoiminnan uhista Kuusamossa, eivät Tuovilan vieraana olleet matkailijat ole koskaan ottaneet kaivostoimintoja esille keskusteluissa.

– Itse lähden Välimerelle viikon kuluttua lomalle. Ei minulla ole käynyt mielessä selvittää, että kuinka lähellä lomakohdetta lähin kaivos sijaitsee, Tuovila hymähtää.

Ensimmäiset timanttitulokset julki kesällä

Arctic Star -kaivosyhtiön maajohtaja Roy Spencer kertoo, että tarkempia arvioita Kuusamon timanttiesiintymästä saadaan kesällä, jolloin ensimmäiset näytteet on tutkittu.

– Olemme keränneet jatkotutkimuksiin muutamia kymmeniä kiloja näytteitä. Ne lähtevät vielä ennen toukokuuta Kanadaan tutkittaviksi. Tuloksia ensimmäisistä näytteistä saamme kahden tai kolmen kuukauden sisällä. Kun saamme tulokset, myös julkaisemme ne, Spencer lupaa.

Roy Spencer muistuttaa, että hyvin pieni osa löydetyistä ja tutkituista kimberliittiesiintymistä johtaa kaivostoimintaan.

– Maailmanlaajuisesti löydetystä kimberliitistä noin viidessä prosentissa on timantteja. Ja vain noin kymmenen prosenttia tuosta viidestä prosentista on timanttitasoltaan niin hyviä, että voidaan pohtia taloudellista kaivostoimintaa.

Kimberliitti on yksi maailman harvinaisimmista kivilajeista. Kimberliitti on timantin isäntäkivilaji, joka voi sisältää timantteja.

Arctic Star yhtiö tiedotti (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Kuvalehti) Kuusamon kimberliittilöydöksestä huhtikuussa.

Lue lisää:

Akkujen kiivas kehitys kasvattaa kiinnostusta kobolttiin – Kuusamon kultakaivossuunnitelmatkin uusille urille