Hyppää sisältöön

Eroja ja uupumusta – lapsiperheiden ongelmat näkyvät ensi- ja turvakodilla

Lahden ensi- ja turvakodin vauvaperheiden tapaamisissa on tungosta. Perheet kaipaavat apua ja tukea myös erotilanteisiin.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vanhempien väsymys näkyy Lahden ensi- ja turvakodin tarjoamien palveluiden käytössä. Uupuneille vanhemmille tukea tarjoavassa baby blues -toiminnassa oli viime vuonna mukana yli kaksinkertainen määrä perheitä vuoteen 2016 verrattuna. Baby bluesista haki viime vuonna apua 88 perhettä.

Varsinaiseen turvakotiin tuli viime vuonna kymmenkunta perhettä enemmän kun vuotta aiemmin. Sen palveluihin turvautui 134 perhettä. Ensikodin puolella asiakasmäärä pysyi lähes ennallaan.

Ensi- ja turvakodin tarjoamia palveluita pitää osata itse hakea. Siksi kävijämäärien kasvu ei välttämättä kerro siitä, miten lapsiperheillä maakunnassa menee.

Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen sanoo, että esimerkiksi neuvolassa tavoitetaan kaikki lapsiperheet, joten neuvolasta löytyy paras tieto siitä, miten lapsiperheissä voidaan.

Kävijämääristä voi kuitenkin päätellä, että apua ja tukea tarvitsevia perheitä on paljon.

– Täällä on paljon lapsiperheköyhyyttä, täällä on paljon päihdeongelmien kanssa kipuilevia perheitä. Tilastollisestikin Päijät-Hämeessä erotaan paljon, joten se ei yllätä, että meidän eropalveluille on paljon kysyntää.

Ensi- ja turvakodin eropalveluita käytettiinkin viime vuonna selvästi edellisvuotta enemmän. Niihin turvautui viime vuonna yli 300 perhettä. Tuettuja tapaamisia järjestettiin ensi- ja turvakodin tiloissa yli 450 eli yli 200 tapaamista enemmän kuin vuonna 2016.

Jukka Ihalaisen mukaan Lahden ensi- ja turvakoti aikoo hakea lisäresurssia erotyöhön tälle vuodelle. Osa eroperheiden palveluista rahoitetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn eli entisen Raha-automaattiyhdistyksen kautta. Osa rahoista, kuten tapaamispaikkatoiminnan rahoitus, tulee käyttäjäkunnilta.