Salo toipuu kännykkäbisneksen romahduksesta – Uusi kaupunginjohtaja toivoo koodarien palaavan takaisin kotiin

Salossa nousee uusia ohjelmistoalan yrityksiä kuin sieniä sateella. Tekijöistä alkaa olla pula.

Salo
Turun amk:n Salon yksikkö
Salon IoT Campus on ohjelmistoalan yritysten keskittymä.Lassi Lähteenmäki / Yle

Matkapuhelimien suunnittelu ja valmistus työllisti Salossa tuhansia ihmisiä. Nyt tämä työ on historiaa, eikä vastaavaa suurta toimijaa ole kaupunkiin näillä näkymin tulossa. Jotain kumminkin tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa.

Vanhasta kännykkäkompleksista tehtiin yrityskeskus, johon varsinkin ohjelmistoalan yritykset ovat kotiutuneet hyvin. Nyt saman katon alla ja naapurustossa toimii noin 50 ohjelmistoalan yritystä. IoT Campuksesta löytyy tilaa uusille tulijoille.

Koodareista alkaa nyt olla pulaa. Kaupunginjohtaja Lauri Innan mukaan nämä pienet ja kasvavat uudet yritykset palkkaisivat lisää ammattilaisia, jos sellaisia kaupungista löytyisi. Sama havainto on kirjattu myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tuoreeseen ammattibarometriin.

– Tämä Salon vanha ohjelmistopuolen osaajaporukka liikkuu paljon Espooseen ja Turkuun. He ovat erittäin kysyttyä henkilöstöä. Heitä ottaisimme myös Saloon, koska Salossa on tällä hetkellä iso määrä kasvavia pieniä ohjelmistoalan yrityksiä, kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo.

Tehdaspuolen väkeä ilman työtä

Salon korkea työttömyys on viime kuukausina kääntynyt laskuun, mutta työllisyystilanteessa on selvä kohdanto-ongelma. Koodarit viedään käsistä mutta tehdaspuolen väkeä on edelleen runsaasti työttömänä. Kaupunginjohtaja Inna lupaa tälle ryhmälle projektia, joka lievittäisi ongelmaa.

Vuokra-asuntoja tyhjillään

Ison kännykkätehtaan katoaminen heijastuu myös Salon asuntotilanteessa. Tyhjiä vuokra-asuntoja on Salossa noin sata. Uusin vuokratalo rakennettiin kymmenen vuotta sitten.

Talouden orastavasta noususta kertoo kumminkin se, että Salon keskustaan on nousemassa kaksi kerrostaloa, joihin tulee omistusasuntoja. Myös tonttikaupassa on vilkastumisen merkkejä.