Entä jos tosielämä olisi kuin draamasarja The Crown? "Meghan Markle ja prinssi Harry saisivat kaksi lasta, joista toinen olisi tumma ja toinen vaalea, ja siitä syntyisi hämminkiä"

Amerikkalaisnäyttelijä Meghan Markle ja prinssi Harry vihitään tänään lauantaina Britanniassa. Prinssin puolisona Markle saa suuren megafonin, mutta toinen asia on, mitä siihen saa sanoa.

Meghan, Sussexin herttuatar
Meghan Markle
Meghan Markle asuu prinssi Harryn kanssa Kensingtonin palatsin mailla sijaitsevassa Nottingham Cottagessa. Se on heidän kotinsa myös häiden jälkeen.AOP

Jos pitäisi keksiä täydellinen kuninkaallinen morsian prinssi Harrylle, Meghan Markle olisi sellainen. Jännittävä, hohdokas, ulkomaalainen, eronnut ja kahden etnisen ryhmän edustaja.

Näin sanoo historioitsija Robert Lacey, joka toimii suoratoistopalvelu Netflixin suositun The Crown -sarjan historiallisena konsulttina. Hän on kirjoittanut useita kirjoja brittikuninkaallisista.

Meghan Markle on kokenut esiintyjä näyttelijänuransa ansiosta, ja hyväntekeväisyystyö on hänelle tuttua muun muassa YK:n tasa-arvojärjestöstä. Edes Britannian kekseliäs iltapäivälehdistö ei ole onnistunut löytämään Marklen menneisyydestä mitään kovin häpeällistä.

Tämä on oiva CV prinssin vaimolle vuonna 2018. Markle näyttää modernilta puolisolta ja sopii juuri siksi perinteiseen muottiin.

– Jokaisen kuninkaallisen avioliiton on katsottu näyttävän, miten kuninkaallinen perhe heijastaa omaa aikaansa, Lacey sanoo.

Nykyisen kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin liitto solmittiin pula-aikana toisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin oli tärkeää, että juhlat eivät näyttäneet liian pröystäileviltä.

Prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin häät puolestaan tiivistivät jotain 1980-luvusta kaikessa ylenpalttisuudessaan. Viimeisimmissä kuninkaallisissa häissä vuonna 2011 tuleva kuningas William nai tavallisen tytön, opiskelukaverinsa Kate Middletonin.

– Jokaiset häät osoittavat Britannian monarkian uskomattoman kyvyn mukautua menettämättä historiaansa, Lacey sanoo.

Sukupuu

Meghan Markle on sanonut olevansa feministi ja korostanut haluavansa tehdä töitä sen sijaan, että ryhtyisi leidiksi, joka käy lounailla.

Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hän sai ensikosketuksensa jo varhain. Asiaan liittyi tiskiaineen tv-mainos.

Procter & Gamblen mainoksessa sanottiin, että “naiset joka puolella Amerikkaa taistelevat likaisia patoja ja pannuja vastaan.” Markle luokkakavereineen näki mainoksen koulutunnilla.

Pari samalla luokalla ollutta poikaa oli naureskellut, että keittiöön naiset kuuluvatkin. 11-vuotias Markle piti mainosta epäreiluna. Kotona isä rohkaisi häntä valittamaan siitä.

Niinpä Meghan Markle kirjoitti kirjeen paitsi tiskiainevalmistajalle, myös silloiselle presidentin puolisolle Hillary Clintonille, tunnetulle ihmisoikeusasianajajalle Gloria Allredille ja lapsille suunnatun uutisohjelman Nick Newsin ankkurille.

Nick News saapui haastattelemaan nuorta tasa-arvon puolustajaa.

– Minusta ei ole oikein, että lapset kasvavat ajattelemaan, että äiti hoitaa kaiken, Meghan sanoi haastattelussa, jonka osia löytyy videopalvelu YouTubesta (siirryt toiseen palveluun).

Meghan Markle on myöhemmin kertonut, että lopulta Procter & Gamble muutti mainoksensa hänen ehdottamaansa muotoon "ihmiset joka puolella Amerikkaa".

Meghan Markle
10-vuotiaana Meghan Markle esitteli koulunsa joulujuhlassa tanssitaitojaan rap-yhtye Run DMC:n Christmas in Hollis -kappaleen tahtiin. Kuvakaappaus videolta.AOP

Markle muisteli tapausta puheessa, jonka hän piti YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin konferenssissa vuonna 2015. Hän on ollut mukana myös Kanadan World Visionin toiminnassa.

Avioliittonsa kautta Markle pääsee nyt asemaan, jossa häntä kuunnellaan ja jossa hän voi saada huomiota tärkeinä pitämilleen asioille. Eri asia on, voiko hän sanoa, mitä haluaisi.

Aiemmin Markle on esimerkiksi kritisoinut julkisesti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia, mutta enää vastaava ei käy päinsä. Britannian kuninkaallisten kuuluu pitää näppinsä irti politiikasta.

– Kuninkaallisella perheellä ei perustuslain mukaan ole oikeutta ilmaista poliittisia mielipiteitä. Hän olisi hölmö, jos edes yrittäisi, sanoo Buckinghamin palatsin entinen lehdistösihteeri Dickie Arbiter.

Tähän asti Markle on onnistunut julkisissa esiintymisissään oikein hyvin, Arbiter arvioi.

Myös historioitsija Robert Lacey sanoo, että liian poliittisiin aiheisiin sekaantuminen olisi selvä virhe.

– Silloin hänen katsottaisiin epäonnistuneen, ja hänellä olisi jatkossa vähemmän uskottavuutta, Lacey toteaa.

Markle on lopettanut hyväntekeväisyystyönsä jo hyvissä ajoin ennen häitä. Myös sosiaalisen median käytölle on tullut loppu.

Marklella oli tapana päivittää kuulumisiaan aktiivisesti etenkin Instagramiin, ja hän pyöritti omaa lifestyle-blogiaan. Suosikkiviini Tignanellosta nimensä saaneessa The Tig -blogissa hän intoili matkailusta ja ruoasta ja pohdiskeli niin yhteiskunnallisia asioita kuin omaa identiteettiään.

Blogi sulkeutui maaliskuussa 2017.

Meghan Markle
Meghan Marklen kihlasormuksen timanteista keskimmäinen on peräisin Botswanasta, missä pari lomaili pian ensitapaamisensa jälkeen.AOP

Näyttelijäntyönsä lopettamisesta Meghan Markle ilmoitti viime syksynä. Jatkossa hänen täytyy pitää mielessä, että prinssi Harryn vaimolle on varattu kuninkaallisessa perheessä sivurooli, jota varten ei ole juuri kirjoitettu repliikkejä.

Historioitsija Robert Laceyn mukaan Marklen on oltava tarkkana, ettei hän varasta kuningattaren tai tulevan kuningattaren, herttuatar Catherinen, valokeilaa.

– Hän on loistava näyttelijä ja hänellä on silmää julkisuudelle, mutta kun hän liittyy Britannian kuninkaalliseen perheeseen, hän on vain yksi joukkueen jäsenistä. Ja siinä joukkueessa hän on vähemmän tärkeä, Lacey sanoo.

Meghan Markle tuo kuninkaalliseen perheeseen ripauksen Hollywoodin glamouria, mutta menestynyt näyttelijä hänestä tuli vasta lähdettyään Hollywoodista.

Markle kasvoi Los Angelesissa ja palasi kotikaupunkiinsa yliopiston jälkeen etsimään töitä näyttelijänä. Hän on valmistunut arvostetusta Northwesternin yliopistosta pääaineinaan kansainvälinen politiikka ja teatteri.

Uran alku oli hankala: Markle teki vuosia pikkurooleja ja oli paremman puutteessa jonkin aikaa mukana Deal or No Deal -peliohjelmassa. Siinä hänen tehtävänään oli lähinnä seistä rahasalkku kädessä lyhyessä hameessa.

Markle oli jo noin 30-vuotias, kun hän teki läpimurtonsa. Tuolloin hänet valittiin lakitoimiston arkea kuvaavan tv-sarjan pilottijaksoon tärkeään rooliin. Aluksi Marklella ei ehkä ollut suuria odotuksia, koska hän oli ollut aiemminkin mukana muutamassa pilotissa, mutta sarjoista ei ollut koskaan tullut mitään.

Meghan Markle  Suits- sarjassa
Meghan Markle esitti Pukumiehet-sarjassa Rachel Zanea, lakitoimiston älykästä apulaista.AOP

Lakitoimistosta kertovaa sarjaa kuitenkin tilattiin täysi tuotantokausi. Sen nimeksi tuli Suits, Pukumiehet, ja Markle muutti Kanadan Torontoon kuvauksia varten.

Pitkäaikainen poikaystävä, elokuvatuottaja Trevor Engelson jäi Los Angelesiin. Pari avioitui pian kuvausten alettua, mutta etäsuhde epäonnistui ja päättyi avioeroon vajaat kaksi vuotta myöhemmin.

Nyt Engelsonin väitetään kehittelevän (siirryt toiseen palveluun) komediasarjaa miehestä, jonka ex menee naimisiin brittiprinssin kanssa.

Myös Meghan Marklen ja prinssi Harryn suhteessa olisi epäilemättä aineksia draamaan.

– Jos tämä olisi The Crown, he saisivat kaksi lasta, joista toinen olisi tumma ja toinen vaalea, sehän on tieteellisesti mahdollista. Ja siitä syntyisi hämminkiä, sanoo historioitsija Lacey, joka on mukana sarjan tuotannossa.

Prinssi Harry ja Meghan Markle
Meghan Markle, 36, ja prinssi Harry, 33, vierailivat Cardiffissa huhtikuussa.AOP

Marklen perhetausta on kiinnostanut brittimediaa etenkin, koska hänen isänsä on valkoinen ja äiti musta.

Eniten äänessä ovat olleet katkerat perheenjäsenet ja entiset ystävät.

Lapsuuden paras ystävä, Marklen ensimmäisissä häissä kaasona ollut Ninaki Priddy myi valokuva-albuminsa Daily Mailille. Etusivulle nostettiin kuva, jossa teini-ikäinen Meghan Markle poseeraa lomamatkalla Lontoossa Buckinghamin palatsin edustalla.

Kirjailija Andrew Mortonille Priddy kommentoi, että Meghan on aina ollut kuninkaallisten lumoissa ja haluaa olla Diana 2.0.

Prinsessa Dianan elämäkerturina tunnettu Morton kertoo tuoreessa Meghan Markle -kirjassaan, miten nuori Meghan katsoi Dianan hautajaisia yhdessä koulukavereidensa kanssa. Erään ystävänsä kanssa he jopa keräsivät leluja ja vaatteita vähäosaisille lapsille Dianan inspiroimana, Morton kirjoittaa.

Meghan Markle itse taas sanoi viime syksyn kihlajaishaastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hän ei ollut kovin hyvin perillä Britannian kuninkaallisista ennen kuin yhteinen ystävä järjesti hänelle ja Harrylle sokkotreffit kesällä 2016.

– Ymmärrän nyt, että kiinnostus on selvästi maailmanlaajuista, mutta en tiennyt kovin paljon hänestä. Ainoa asia, jota kysyin ystävältäni, kuului: 'Onko hän kiva?', Markle sanoi.

Myös Marklen vanhemmat puolisisarukset Tom Markle nuorempi ja Samantha Grant ovat antaneet useita haastatteluja äkkiä maineeseen nousseesta sisarestaan. Molemmat ovat arvostelleet Marklea muun muassa itsekeskeiseksi kiipijäksi.

Tom Markle nuorempi jopa kirjoitti tulevalle langolleen kirjeen, jossa kehotti tätä perumaan häät – ja antoi kirjeen myös juorulehti InTouchille (siirryt toiseen palveluun).

Huonojen välien alkusyy on epäselvä, mutta Samantha Grantia ja Tom Markle nuorempaa ei ole kutsuttu häihin.

Doria Ragland ja Meghan Markle Kanadassa urheilutapahtuman katsomossa.
Meghan Markle osallistui äitinsä Doria Raglandin kanssa Invictus Games -tapahtuman päätösseremoniaan syyskuussa 2017.Rex / AOP

Meghan Marklen molempien vanhempien Tom Marklen ja Doria Raglandin piti osallistua häihin. Hääviikolla kuitenkin ilmoitettiin, että isä ei saavukaan saattamaan tytärtään alttarille.

Isä-Markle on kertonut viihdesivusto TMZ:lle, että hän joutuu sydänleikkaukseen eikä sen vuoksi pääse paikalle. Meghan Markle toivoi tiedotteessa, että hänen isänsä saisi keskittyä terveyteensä rauhassa.

Tom Markle on ollut ennen häitä otsikoissa etenkin siksi, että hän kärähti paparazzin kanssa tekemästään sopimuksesta. Hän antoi kuvata itseään lavastetuissa tilanteissa muka valmistautumassa häihin.

Äiti Doria Ragland on pysytellyt parhaansa mukaan poissa mediasta, eikä hän ole kommentoinut tyttärensä suhdetta.

Vanhemmat erosivat, kun Meghan oli kuusivuotias. Eron jälkeen Meghan asui ensin äitinsä, sitten isänsä luona. Tom Markle vanhempi teki työuransa tv-sarjojen valoteknikkona Los Angelesissa.

Meghan on muistellut viettäneensä koulupäivien jälkeen paljon aikaa Pulmuset-komediasarjan kuvauspaikalla, sillä tuohon aikaan hänen isänsä työskenteli Pulmusten valomiehenä.

Historioitsija Robert Lacey arvioi, että Meghan Markle ei juuri voi tukeutua perheeseensä, kun hän sopeutuu uuteen elämäänsä kuninkaallisena. Toisin oli herttuatar Catherinella, jonka molemmat vanhemmat sekä sisar Pippa ja veli James kaikki asuvat lähellä.

– Meghanilla ei ole ketään sellaista tässä maassa, Lacey sanoo.

– Hänen perheeseensä ja kasvatukseensa liittyy kysymysmerkkejä. Hänen velipuolensa ja sisarpuolensa ovat napit vastakkain hänen kanssaan, he eivät ole sopineet riitojaan. Tulevaisuudessa näistä asioista voi tulla ongelmia.

Meghan Markle
Meghan Markle ja prinssi Harry vierailivat Birminghamissa maaliskuussa kansainvälisenä naistenpäivänä.Paul Marriott / AOP

Ennen kihlausta julkaistussa Vanity Fair -lehden haastattelussa Markle kertoi, että hän ei ole koskaan määritellyt itseään parisuhteensa kautta.

Harvaa naista parisuhde kuitenkaan määrittelee yhtä paljon kuin brittiprinssin puolisoa.

Monarkiasta luopumista kannattavassa The Guardianissa ajatusta feministiprinsessasta on verrattu siihen, että leluvalmistaja Mattel esittelisi insinööri-Barbien: Nukke mikä nukke.

Buckinghamin palatsin entinen lehdistösihteeri Dickie Arbiter sanoo, että Marklen tuleva rooli on sama kuin aiemmilla kuninkaallisten puolisoilla. Odotettavissa on, että Markle synnyttää lapsia, tukee hyväntekeväisyysjärjestöjä ja näyttää koristeelliselta.

Kuningashuoneen tulevaisuus riippuu paitsi jatkuvuudesta, myös kansansuosion säilymisestä Elisabetin jälkeenkin.

The Crown -sarjan historiallinen konsultti Robert Lacey muistuttaa, että tämänhetkinen häiden ja vauvojen nostattama suosio ei ole mikään itsestäänselvyys.

Edessä häämöttää kuningas Charlesin valtakausi ja Lacey epäilee, että Charles haluaa antaa puolisolleen Camillalle kuningattaren tittelin kansan vastustuksesta huolimatta.

Kihlajaiskuva
Meghan Marklen ja prinssi Harryn kihlajaiskuvat otti muotikuvaajana tunnettu Alexi Lubomirski. Hän ottaa myös parin hääkuvat.Alexi Lubomirski

Meghan Marklesta ei tule prinsessaa, mutta varmaankin herttuatar jo hääpäivänään. Tapana on, että kuningatar antaa prinssille oman tittelin tämän avioituessa, ja brittilehdet pitävät todennäköisimpänä, että pariskunnasta tehdään Sussexin herttua ja herttuatar.

Historioitsija Lacey arvelee, että Harry ja Meghan saavat tulevaisuudessa myös jonkinlaisen aseman Britannian entisistä siirtomaista koostuvassa Kansainyhteisössä. Kansainyhteisön merkityksen odotetaan kasvavan, kun Britannia eroaa EU:sta.

Jo hääpäivänä nähdään muistutus Britannian ja Yhdysvaltain yhteisestä historiasta.

Lacey huomauttaa, että kun amerikkalainen Meghan Markle kävelee kohti alttaria Pyhän Yrjön kappelissa Windsorissa, hän kävelee samalla kirkon lattian alla olevan kuningas Yrjö III:n haudan yli. Yrjö III oli viimeinen Yhdysvaltoja hallinnut Ison-Britannian kuningas.

Vahvempaa symboliikkaa tuskin keksisi edes draamasarjan käsikirjoittaja.

– Ei tällaista voisi keksiä. Se on osa Britannian kuninkaallisen perheen taikaa.

Thomas Marklea koskevia tietoja päivitetty 17.5.

Lähteenä käytetty myös: Andrew Morton: Meghan – A Hollywood Princess

Yle näyttää Meghan Marklen ja prinssi Harryn häät suorana lähetyksenä TV1:ssa lauantaina 19.5. kello 13.50 alkaen. Häälähetys on katsottavissa myös Areenassa.