Sämpyläkohu pisti Rauman ruokapalvelujohtajan arjen uusiksi: "Kritiikkiä on tullut paljon"

Rauman ruokapalvelujohtaja oikoo uutisointia valtakunnan otsikoihin päätyneestä sämpylöiden leipomiskiellosta. Kielto koskee ainoastaan tarjolla ollutta ylijäämäpuuroa.

sämpylät
Kuvassa ruokakerholaiset tekevät ruissämpylätaikinaa.
Raumalla saa edelleen leipoa sämpylöitä ylijääneestä puurosta.Petri Puskala / Yle

Raumalla on viime päivinä ollut puheenaiheena sämpylöiden leipominen.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun sanomalehti Länsi-Suomi uutisoi viime viikolla, että Rauman kaupungin ruokapalvelu kieltää päiväkodeissa lapsilta sämpylöiden leipomisen (siirryt toiseen palveluun) ylijääneestä puurosta. Viikonlopun aikana asiasta uutisoivat muun muassa Ilta-Sanomat ja MTV.

Rauman ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio oikaisee uutisointia.

– Lapset saavat edelleen leipoa sämpylöitä keittiöön jääneestä ylijäämäpuurosta. Ohjeistus koskee jo tarjolla ollutta puuroa, jota lapset itse ottavat monessa päiväkodissa lautaselle, Vainio selventää.

Kolmesta päiväkodista vajaa litra päivässä hukkaan

Puurotaikina tehdään Raumalla keskuskeittiössä, mistä se kuljetetaan päiväkoteihin. Jos ylijäänyt puuro jää keittiöön, sen voi käyttää leipomiseen. Jos se palautuu päiväkodeista takaisin, se menee roskiin.

– Ruokaa, joka on tarjolla ja asiakkaan itse otettavissa, ei Eviran mukaan saa uudelleenkäyttää. Kyse on myös omavalvonnasta. Keittiössä olleesta puurosta tiedämme, että se on esimerkiksi asianmukaisesti jäähdytetty, Pirjo Vainio kertoo.

Ihmiset ovat olleet huolissaan siitä, että ruokaa menee hukkaan. Se on ymmärrettävää.

Pirjo Vainio

Sämpyläkohu koskee Raumalla kolmea päiväkotia. Vainio sanoo, että palautetta on tullut runsaasti. Hänen mukaansa kritiikki on pysynyt suurin piirtein asialinjalla, vaikka jokaisella onkin oma tyylinsä antaa palautetta.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan siitä, että ruokaa menee hukkaan. Se on ymmärrettävää. Teemme kuitenkin paljon töitä sen eteen, että hävikkiä tulee mahdollisimman vähän.