Kommentti: Vanhemman painajainen toteutui, unohdin ilmoittaa lapsen hoitoajat – lapsi ei mahdu omaan päiväkotiryhmäänsä

Nykyään päiväkodeissa pitää ilmoittaa lapsensa hoitoajat sähköisesti. Jos sen unohtaa, lapsi ei välttämättä mahdu päiväkotiryhmäänsä.

päivähoito
Lapset leikkimässä paperinukeilla.
MIssä vika, kun lapsi ei mahdu omaan päiväkotiryhmäänsä?Mikko Savolainen / Yle

Vanhemman painajainen. Unohdin ilmoittaa lapseni hoitoajat ajoissa sähköiseen järjestelmään.

Lapsen hoitoajat on ilmoitettava päiväkotiin vähintään viikko etukäteen.

Lappeenranta on ottanut käyttöön sähköisen hoitoaikavarauksen kaupungin päiväkodeissa. Tavoitteena on, että päiväkoti saa lasten hoitoajat tarpeeksi ajoissa, jotta niukka henkilökunta voidaan jakaa järkevästi.

Unohdin sunnuntai-illan rutiinini ja ilmoitin ajat tekstiviestillä maanantaina. Pahoittelin, että olin unohtanut ilmoittaa ajat ajoissa. Selityksen makua, mutta lauantain työvuoron takia viikonpäivät olivat mielessäni sekaisin.

Ei auttanut.

Lapsi ei mahdu päiväkotiryhmäänsä

Tyly tekstiviesti tuli. Lapseni ei mahdu päivähoitoryhmäänsä seuraavalla viikolla, koska "lapsia on todella paljon paikalla".

Tämä kertonee siitä, kuinka tiukille päiväkodit on vedetty. Lapsi ei mahdu omaan ryhmäänsä. Ryhmät ovat paisuneet ja tehokkuutta maksimoitu.

Kysyin, että mahtuisiko lapseni hoitoon mahdollisesti johonkin muuhun aikaan kuin ilmoittamieni työvuorojen aikaan, jos voisin neuvotella työnantajani kanssa työajoista.

Päiväkodista tuli vastaus. Lapsi mahtuisi hoitoon maanantaina, keskiviikkona ja torstaina kello 17–18.15. Eli hoitoaika olisi kolmena päivänä tunti ja viisitoista minuuttia. Se ei auta äitiä, joka tekee 40 tuntia töitä viikossa.

Varajohtajan tapaaminen

Seuraavana päivänä selvitin asiaa päiväkodin varajohtajan kanssa. Hän oli pahoillaan ja kertoi, että tilanne laajennetussa hoidossa on vaikea. Kyseinen laajennetun päivähoidon ryhmä on auki kello 5.30–21.30.

Yksi aikuinen hoitaa kahdeksaa kolmivuotiasta. Varajohtaja kertoi, että tarvitsisi heti kipeästi lisäkäsiä hoitamaan lapsia, mutta rahaa ei ole.

Varajohtajan mukaan muillekin perheille käy inhimillisiä virheitä, eikä hoitoaikoja muisteta ilmoittaa ajoissa. Silloin perheen lapset jäävät ilman hoitopaikkaa.

Päiväkodin varajohtaja tarjosi päivää myöhemmin keskusteluissa hieman parempia hoitoaikoja lapselle kuin ensimmäisenä päivänä tarjottuja tunnin ja vartin hoitoja. Nyt tarjottiin viittä, kuutta tuntia päivässä.

Leikkikirjaimia lähikuvassa.
Varhaiskasvatus on vedetty tiukille. 3-5-vuotiaiden ryhmässä yksi aikuinen hoitaa kahdeksaa lasta.Mikko Savolainen / Yle

"Kyllä rahat riittävät jäähalliin"

Kuraeteisessä lastentarhanopettaja tuhahti kumisaappaita lapsille laittaessaan, että kyllä Lappeenrannassa rahaa riittää uuteen jäähalliin, mutta ei riittävästi varhaiskasvatukseen.

Ennen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta ja päiväkotitoiminnan säästökuuria tällaista tuskin olisi tapahtunut. Nyt samaa päiväkodin naulakkopaikkaa voi Lappeenrannassa käyttää useampi lapsi: toinen ainakin nimellisesti aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Ryhmäkokoja on ylitetty lain sallimasta säännöllisesti, eikä sijaisia ole riittävästi.

Päiväkodin henkilökunnan mielenterveyssyistä johtuvat sairauslomat ovat olleet Lappeenrannassa monta vuotta nousussa. Pahimmat tilastot saatiin viime vuodelta: esimerkiksi uupumuksen, unettomuuden ja masennuksen vuoksi pidetyt sairauslomapäivät yli kaksinkertaistuvat edellisvuoteen verrattuna.

Kenen vika?

Tuntuu käsittämättömältä, että työelämässä vaaditaan joustoa ja lasten hoitopaikkojen reagointikyky on jäykkää. Miten toimivat vanhemmat, jotka tekevät keikkatöitä ja freelance-töitä? Mihin he laittavat lapsensa?

Entä miten päivähoidon kankeus ja aktiivimalli sopivat yhteen? Työttömän pitäisi nopeasti reagoida työkutsuun. Miten reagoida, jos ei lapselle saa hoitoa?

Mutta missä vaiheessa kuntien päivähoito otti näin suuria askelia kehityksessä taakse päin?