Presidentit hyvissä väleissä: Macron vakuutteli Trumpia Iranin ydinsopimuksen uudistamisesta

Yhdysvaltain ja Ranskan presidentin neuvotteluja siivittivät hyvät, henkilökohtaiset välit. "On kunnia kutsua häntä ystäväkseni", Trump sanoi Macronista.

Donald Trump
Donald Trump ja Emmanuel Macron kuvattuna Valkoisessa talossa 24. huhtikuuta.
Donald Trump ja Emmanuel Macron kuvattuna Valkoisessa talossa 24. huhtikuuta.Shawn Thew / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi uskovansa, että uuteen sopimukseen Iranin ydinohjelmasta päästään pian. Ranska on Macronin mukaan valmis työskentelemään Yhdysvaltain kanssa sopimuksen uudistamiseksi.

Washingtonissa vieraileva Macron kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänellä oli erittäin suorat, kaksinkeskeiset neuvottelut presidentti Donald Trumpin kanssa Iranista.

– Ranska ei ole naivi Iranin suhteen, Macron sanoi.

Trump sanoi haluavansa, että uusi sopimus pohjaisi vakaille perustalle.

– Uskon, että meillä on erinomainen mahdollisuus tehdä paljon isompi sopimus, ehkä, sanoi Trump.

Trump sanoi, että he keskustelivat Macronin kanssa siitä, ettei Iranille annettaisi vapaita käsiä Lähi-idässä. Macron lisäsi, että sekä Yhdysvallat että Ranska olivat yhtä mieltä siitä, että Iranin tilanne on ratkaistava, ja osana ratkaisua on Syyrian kriisin käsittely.

Macron huomautti myös, että ainoa ongelma Iranin suhteen ei ole ydinaseojelma, vaan myös Iranin ballistiset ohjukset.

Trump kuitenkin muistutti, että Iran tulee maksamaan kalliin hinnan, mikäli se uhkaa Yhdysvaltoja.

"Hullu sopimus"

Neuvotteluja saattoi siivittää se, että presidenttien henkilökohtaiset välit ovat hyvässä kunnossa.

– Pidän hänestä, Trump nauratti toimittajia tiedotustilaisuudessa Macroniin viitaten.

Emmanuel Macron ja Donald Trump vastaanottoseremoniassa Valkoisessa talossa 24. huhtikuuta.
Emmanuel Macron ja Donald Trump vastaanottoseremoniassa Valkoisessa talossa 24. huhtikuuta.Erik S. Lesser / EPA

Neuvottelujen tauolla Trump jo väläytti, että presidentit saattavat päästä sopimukseen Iranin ydinohjelmasta pian.

Kuitenkin ennen kuin presidentit vetäytyivät neuvotteluihin presidentin työhuoneeseen, Trump esiintyi vielä varsin kriittisenä ydinsopimusta kohtaan. Trump haukkui Iranin ydinsopimuksen "katastrofiksi" ja "hulluksi".

Trumpin mukaan Yhdysvaltain, Iranin, EU:n, Venäjän ja Kiinan kolme vuotta sitten allekirjoittama sopimus ei sisällä mitään Iranin ballististen ohjusten ohjelman vähentämiseksi.

Trump varoitti, että mikäli Iran aloittaa uudelleen ydinohjelmansa, se "kohtaa suurempia ongelmia kuin sillä on koskaan ollut".

Macronin valtiovierailu Yhdysvalloissa keskittyy osaltaan juuri siihen, että Trump saataisiin vakuutetuksi Yhdysvaltain tuen jatkamisesta ydinsopimukselle. Sopimuksen takaraja on 12. toukokuuta.

Trump on luvannut ensi kuussa päättää, ovatko Ranska, Saksa ja Britannia saaneet parannettua sopimuksen toimeenpanoa niin paljon, ettei Yhdysvallat vedä siltä tukeaan kokonaan pois.

Pohjois-Korean hävittävä ydinaseensa

Tiedotustilaisuudessa Trump kuitenkin korosti, että Pohjois-Korean on hävitettävä ydinaseensa.

– Olisi erittäin helppo tehdä yksinkertainen sopimus ja kutsua sitä voitoksi. En halua tehdä sitä. Haluan, että he hävittävät ydinaseensa, Trump sanoi.

Trump sanoi tauolla pidetyssä lyhyessä toimittajatapaamisessa myös, että Pohjois-Korea haluaa pitää korkean tason tapaamisen "niin pian kuin mahdollista". Trump ylisti Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia "erittäin avoimeksi" ja "erittäin kunnioitettavaksi".

Trumpin lausunto on ristiriidassa hänen aiempiin kommentteihinsa, joissa hän kutsui Kim Jong-unia muun muassa "Pieneksi rakettimieheksi".

Tapaaminen järjestettäneen touko-kesäkuussa.

Syyriassa tavoitteet kesken

Presidentit keskustelivat tapaamisessan myös Syyrian tilanteesta. Tiedotustilaisuudessa presidentit korostivat, että tärkein tavoite Syyriassa on päästä eroon terroristijärjestö Isisistä.

Macronin mukaan tärkeä diplomaattinen tavoite on varmistaa, että syyrialaiset pystyvät asumaan rauhassa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain joukot vedetään Syyriasta "suhteellisen pian", mutta ei kuitenkaan ennen kuin tavoite on täytetty.

– Me haluamme tulla kotiin. Me tulemme kotiin. Mutta haluamme jättää vahvan ja pysyvän jalanjäljen, ja tämä oli erittäin iso osa keskustelujamme, Trump sanoi.

Trump otti myös pariin otteeseen esille sen, että rikkaiden Lähi-idän maiden on otettava enemmän taloudellista vastuuta asemastaan eikä oltava Yhdysvaltain tuen varassa. Presidentti ei kuitenkaan maininnut yhtään maata nimeltä.

Vain Ranska kelpaisi

Trump kommentoi neuvotteluiden tauolla myös kauppasuhteita. Trumpin mukaan Yhdysvalloilla ei ole juurikaan ongelmia kauppasuhteissa Ranskan kanssa. Asioita sen sijaan mutkistaa se, että Ranska on osa Euroopan unionia.

– Hoitaisin asioita mieluummin vain Ranskan kanssa. Unioni on hyvin kova meitä kohtaa. Heillä on kaupan esiteitä, joita emme voi hyväksyä, Trump sanoi.

Macron on puolestaan tunnettu halustaan vahvistaa EU:ta. Macron kuvaili tähän mennessä käymiään keskusteluja hedelmällisiksi ja suoriksi.

Trump kiitti ilmaiskutuesta

Trump kiitti aamupäivällä myös Ranskaa osallistumisesta ilmaiskuihin Syyriassa yhdessä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

– Haluan henkilökohtaisesti kiittää presidentti Macronia, Ranskan asevoimia ja Ranskan kansaa heidän vankkumattomasta kumppanuudestaan. He olivat aivan uskomattomia, Trump sanoi.

Presidentti Macron otti puheenvuorossaan esille ympäristökysymykset ja korosti, että Ranskan ja Yhdysvaltojen pitää tehdä yhteistyötä ympäristön suojelemiseksi, vaikka "eivät aina olekaan samaa mieltä ratkaisuista".

Trump ilmoitti viime vuonna, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Macron on aiemmin arvostellut Trumpin ratkaisua ankarasti.

Donald Trump ja Emmanuel Macron vaimoineen vastaanottoseremoniassa Valkoisessa talossa 24. huhtikuuta.
Shawn Thew / EPA

Aamupäivällä presidentit osallistuivat rouvineen värikkäisiin tervetuloseremonioihin. Valkoisen talon eteläisellä nurmikentällä kaikui 21 kunnialaukausta. Sen jälkeen historiallisiin punatakkiunivormuihin ja kolmikolkkahattuihin pukeutunut sotilasyhtye esitti marssimusiikkia.

Molemmat rouvat olivat pukeutuneet valkoisiin asuihin. Melania Trumpin kaksiosaisen puvun kerrotaan olevan Michael Korsin suunnittelema.

Sillä aikaa, kun presidentit olivat vetäytyneet neuvotteluihin, rouvat vierailivat ranskalaisen post-impressionistin Paul Cezannen taidenäyttelyssä National Gallery of Artsissa.

Puuntaimi kuoleman kentiltä Ranskasta

Macronilla oli tuomisinaan Washingtoniin paljon historiallista symboliikkaa maiden pitkästä liittolaissuhteesta. Sitä edusti puuntaimi, jonka hän ja Trump istuttivat Valkoisen talon puutarhaan heti vierailun aluksi myöhään maanantaina Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä puolisot Melania Trump ja Brigitte Macron istuttavat puita Valkoisen talon pihalla.
Shawn Thew / EPA

Pieni tammi oli kasvanut Belleaun metsässä alle sadan kilometrin päässä Pariisista. Paikka on sama, jonne Saksan joukot olivat keväällä 1918 edenneet Venäjän irrottauduttua ensimmäisestä maailmansodasta.

Yhdysvaltain avulla eteneminen pysäytettiin touko–kesäkuussa 1918. Usean viikon verisissä taisteluissa sai surmansa noin 2 000 amerikkalaista ja tuhannet haavoittuivat.

Illalla Valkoisessa talossa järjestetään vielä juhlaillallinen. Illalliselle on kutsuttu 150 kunniavierasta.

Lue myös:

Macron yrittää taivutella Trumpia jatkamaan Iranin ydinsopimusta – Katso videolta, mistä on kyse

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT, Yle

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus