Venäjän energiaministeri kehui energiayhtiö Fortumia venäläislehdelle

Sama lehti julkisti aiemmin virheellistä tietoa suomalaisyhtiöstä.

Fortum
Fortum sai tällä kertaa kehuja venäläislehti Rossijskaja Gazeta -lehdeltä sunnuntaina.
Fortum sai tällä kertaa kehuja venäläislehti Rossijskaja Gazeta -lehdeltä sunnuntaina.Kimmo Brandt / EPA

Venäjän energiaministeri on kehunut yllättäen suomalaista energia-alan yritystä Fortumia. Energiaministeri oli antanut haastattelun valtiolliselle Rossijskaja Gazeta -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.

– Fortum on yksi parhaista energia-alan yrityksistä, ja olemme iloisia, että Venäjän energiasektorilla on tällainen sijoittaja, ministeri Alexander Novak sanoi.

Aiemmin sama lehti julkisti virheellisiä tietoja Fortumista.

Lehden jutussa painotetaan, että Fortum on sijoittanut Venäjälle 4,5 miljardia euroa. Jutussa myös arvioitiin positiivisesti Fortumin vireillä olevaa Uniper-hankintaa. Saksalainen Uniper on enemmistöomistaja Venäjällä toimivassa energiayhtiö Uniprossa.

Kirjoituksen mukaan kyseinen kauppa takaisi sen, että Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen olisi vakaammalla pohjalla. Uniper on mukana hankkeessa.

Asiasta kertoi Suomesta ensimmäisenä Kauppalehti. (siirryt toiseen palveluun) Lehti arvioi ministerin antaneen lausunnon jo aikaisemmin.

Muutama viikko sitten sama lehti oli mielipidekirjoituksellaan aloittanut valeuutissotkun. Mielipidekirjoitus oli sisältänyt väärää tietoa Fortumista.

Uutisointi ei ole aiheuttanut poikkeustoimia Fortumissa

Fortumin viestintäjohtajan Kati Suurmunnen mukaan nyt julkaistu ylistävä juttu näyttää liittyvän ennen kaikkea energiaministeri Novakin ja Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin tapaamiseen puolitoista viikkoa sitten.

Vaikka tapaaminen pidettiin heti Rossijskaja Gazetan mielipidejutun julkaisun jälkeen, Suurmunnen mukaan tapaaminen oli suunniteltu jo kauan etukäteen.

– Emme näe tässä mitään erityistä. Meillähän on hirveän hyvä ja positiivinen medianäkyvyys Venäjällä: viime vuonna alle 10 prosenttia meistä kirjoitetuista mediajutuista oli negatiivisia, Suurmunne kertoo STT:lle.

Tavallisuudesta poikkeaviin toimiin Fortumin ei ole Suurmunnen mukaan tarvinnut ryhtyä.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti kantaa uutisointiin Tukholmassa viikko sitten. Sipilä sanoi tuolloin, että Fortum-tapaus otetaan esiin keskusteluissa venäläisten kanssa.

Lähteet: STT, Yle uutiset