Anjalan kartanoa ryhdytään kunnostamaan – aukeaa yleisölle kesällä

Ankkapurhan kulttuurisäätiö alkaa huolehtia uudelle omistajalle siirtyneestä Anjalan kartanosta.

kartanot
Anjalan kartano.
Miina Sillanpää / Yle

Ankkapurhan kulttuurisäätiö ja kartanon omistava Regina-säätiö ovat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen Anjalan kartanon käytöstä ja hoidosta. Regina-Säätiö osti Kouvolassa sijaitsevan kartanon valtion Senaatti-kiinteistöiltä viime vuoden lopulla.

Sopimus allekirjoitettiin maanantaina. Se on aluksi määräaikainen kymmeneksi vuodeksi, mutta Ankkapurkan kulttuurisäätiön toiminnanjohtajan Jenni Liikkasen mukaan tarkoitus on, että nyt olisi sovittu pysyvästä järjestelystä, ja sopimus olisi aikanaan toistaiseksi voimassa oleva.

Ankkapurhan kulttuurisäätiö ryhtyy kunnostamaan kartanoa. Liikkasen mukaan esimerkiksi huonokuntoinen takakuisti uusitaan ensimmäisenä. Myös ikkunoita sekä ovia kunnostetaan.

– Opiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta on jo lupautunut kunnostamaan ikkunoita harjoitustyönään, Liikkanen iloitsee kartanon ympärille syntyvistä yhteistyökuvioista.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on jo päättänyt, että se käyttää Anjalan kartanoa yhtenä opetuskohteenaan. Xamkissa voi opiskella nimenomaan rakennusten restaurointia ja kunnostusta.

Anjalan kartano avataan kesällä yleisölle. Liikkasen mukaan kartano voi tilauksesta olla auki jo toukokuussa, mutta viimeistään kesällä vanha talo saa kiinteämmä aukioloajat. Kesällä kartano tulee olemaan avoinna ainakin kahtena päivänä joka viikko.

Anjalassa testataan kesällä myös lisättyä todellisuutta. Yksi kartanon yläkerran huoneista sisustetaan virtuaalisesti siten, että kävijä voi oman puhelimensa läpi nähdä, miltä kartanon sisustus on voinut näyttää 1800-luvun alkupuolella. Muutoin Anjalan kartano on sisustamaton.

Virtuaalisisustus on ensimmäisiä toimepiteitä, joita kartanolla tehdään uuden kehittämishankkeen puitteissa. Kaksivuotinen hanke rahoitetaan Pohjois-Kymen Kasvu ry:n kautta, mutta se odottaa vielä virallista rahoituspäätöstä Ely-keskuksesta. Tavoite on testata erilaisia matkailutapahtumia ja tehdä kartanolle hoito- ja kunnostussuunnitelma.